Начало / Новини / Новини и събития / Изложба „Пратеници на съдбата“ на проф. д-р Орлин Дворянов

   
Изложба „Пратеници на съдбата“ на проф. д-р Орлин Дворянов

От 18 до 30 март 2024 г. галерия „Алма Матер“ представя изложбата „Пратеници на съдбата“ на проф. д-р Орлин Дворянов. Експозицията визира персонажи и събития, описани в последната книга на автора „Моите пърформанси. Ъндърграунд групите „Кукув ден“ и „ДЕ“, чиято премиера се състоя на откриването на самата изложба.

Живописните творби са създадени през последните две години, паралелно с писането и на книгата. Те синтезират по художествен начин преживяванията и спомените на автора за периода, свързан с 80-те години на ХХ век.

4

Картините са експонирани в два, различни един от друг, раздела. В посветения на групата „Кукув ден“ са представени част от участниците в нейните карнавални и сюрреалистични художествени търсения. В другия могат да се видят абстрактно-геометрични интерпретации на акциите на група „ДЕ“. Включени са още и документални артефакти – колажи, фотографии, откъси от видеофилми от времето, в което двете групи са били активни.

1
2

Орлин Дворянов завършва НХА през 1982 г., специалност „Декоративно-монументална живопис“ (стенопис). Като автор работи самостоятелно, в тандеми и с групи в областите на инсталациите, пърформансите и други съвременни изразни форми. Участва в редица международни изложби и фестивали за съвременно изкуство.

От 1990 г. е председател на НПО „Изкуство в действие“. От тази си позиция е организатор и куратор на множество артистични и образователни проекти на сдружението в страната и в Европа.

3

От 1991 г. Дворянов преподава дисциплини, свързани със съвременните концептуални форми в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ (Факултет по науки за образованието и изкуствата, катедра „Визуални изкуства“). През периода 2011 – 2016 г. е член на Културния съвет на университета.

5

От 2015 г. до 2020 г. води лекции по „Концептуален дизайн“ в магистърска програма „WEB дизайн“ на НБУ. Автор е на пет книги и множество публикации, тематично свързани с концептуалното изкуство.

 

 

 

 

 

­­