Начало / Новини / Новини и събития / Изложба по повод 135-годишнината на Софийския университет

   
Изложба по повод 135-годишнината на Софийския университет

На 2 октомври 2023 г. по повод 135-та годишнина на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ историята на Алма матер бе разказана в разположената в Централното фоайе на Ректората изложба на Музея за история на Софийския университет, Университетския архив и Университетска библиотека.

Експозицията е концентрирана върху първите стъпки на Университета, студентите, някои от недотам известните преподаватели и символите на Софийския университет. С изложбата бе открито и новото експозиционно оборудване на Университета, изработено по проект „Наследство.БГ“.

100

Ректорът на Алма матер проф. дфн Анастас Герджиков откри изложбата и заяви, че много пъти, от същото място, е хвалел Софийския с многобройните му събития, вече близо 1500 годишно, като една голяма част от тях не са научно-образователни, а културни. Той обърна внимание, че имаме нужда от нови и нови изложбени площи. „Сега имаме възможност да ви представим две неща наведнъж – изложбата, свързана с годишнината на Университета и чудесните експозиционни витрини, закупени благодарение на усилията на колегите от проекта и Центъра за върхови постижения „Наследство БГ.“

22

Ректорът благодари на всички за организацията, за усилията да се съберат всички документи, които са изложени и пожела на всички да се запознаят с историята на Софийския университет както тук, на изложбата, така и в подробности от книгите.

24

Той изрази надеждата, че това, което посетителите ще видят, ще бъде интригуващо и ще ги ентусиазира.

Директорът на Музея за историята в Софийския университет гл. ас. Симеон Хинковски приветства присъстващите и представи накратко изложбата. Той обърна внимание, че в експозицията са представени материали, които се излагат за първи път и доста документи, които за първи път излизат от музейните фондове и от архива.

1-1

Посетителите могат да видят Протоколна книга на Ефорията „Братя Евлогий и Христо Георгиеви“ - ръкопис, 1926-1935 г.

26

Интерес представлява и албумът с преподаватели от 1891 г., както и портретът на проф. Консулов от затвора от 1945 г.

Представен е и глобусът на Марс по модел на френския астроном Фламарин – един от четирите останали в света.

28

Интерес представлява и изложената оригинална ректорска огърлица.

Във витрините в Централното фоайе може да бъде видяно и писмото на Константин Иречек, с което отказва да дойде в Софийския университет като преподавател. В него той пише: „Всеки чужденец, когото ще вземете за това място, ще гледа да пази своята домашна индустрия и нейния извоз, заради това гледайте по с внимание да образувате свои домашни специалисти, които гледат на всичко с български очи“.

29
27