Начало / Новини / Новини и събития / Изложба на преподаватели, докторанти и студенти от университета на Силезия в Катовице

   
Изложба на преподаватели, докторанти и студенти от университета на Силезия в Катовице

От 17 до 27 април 2024 г. галерия „Алма Матер“ представя изложбата „(Не)видими градове“ с произведения на преподаватели, докторанти и студенти от Института за изящни изкуства в Чешин, който е част от Университета на Силезия в Катовице (Полша). Тя е част от партньорски инициативи между Института за изящни изкуства в Чешин и катедра „Визуални изкуства“ към Факултета по науки за образованието и изкуствата в Софийския университет, стартирали в рамките на проекта Transform4Europe.

Куратори на изложбата са проф. Адам Чех и д-р Агата Строничивилк от Университета на Силезия. Кураторската концепция е рефлексия на романа на Итало Калвино „Невидимите градове“, а включените в експозицията графични листове са вдъхновени от архитектурата на силезийските градове Катовице, Чешин, Миколов, Ченстохова, но има препратки и към Прага, както и към напълно въображаеми места.

1-100

Изложбата бе открита от доц. Милена Блажиева, ръководител на катедра „Визуални изкуства“, а концепцията бе представена от д-р Агата Стрончивилк. На откриването, наред с преподаватели и студенти от Софийския университет, присъстваха и г-жа Ивона Якушко-Дудка, първи съветник и заместник-ръководител на Полската мисия в България, г-жа Малгожата Хейдук-Громек, министър-съветник и завеждащ консулските въпроси и полската диаспора, и г-жа Марта Косовска, вицеконсул и трети секретар на Полското посолство.

1-101
1-102
1-103