Начало / Новини / Новини и събития / Изложба на Боян Боянов „Зима/Лято”

   
Изложба на Боян Боянов „Зима/Лято”

В Галерия “Алма Матер” в Ректората бе открита изложбата на Боян Боянов „Зима/Лято”. Експозицията, включваща живопис, рисунки, скулптура, може да бъде разгледана до 29 март 2019 г.

Боян Боянов е от онези несвоевременни художници, за които общуването с природата продължава да бъде основен мотив за творчество. Той е също така от художниците, привързани към едно конкретно място, към един конкретен пейзаж. Това е малко село в Трънския край, където природата е престанала да бъде за него неутрален фон на човешките мисли, чувства и дела, а е техен жив и постоянно менящ се израз. Да общува с природата на това място за него е преди всичко възможност да изследва себе си и своите най-дълбоки импулси за живот и творчество.

1

Повечето от работите, показани в изложбата, са правени на открито, но те не са пленерни работи в обичайния смисъл на думата, защото в тях художникът не се опитва да изобрази това, което е пред очите, а търси път към онова, което оживява в такива моменти зад очите. Контрастът на сезоните, на лятото и зимата, както може да си помислим от заглавието на изложбата, не е същинската й тема.

7

По-скоро работите в тази изложба говорят за привидността на този контраст. Зимата е не по-малко жива и пареща, отколкото лятото в живописта и рисунките на Боян Боянов.

3

Зад привидно контрастните прояви на природата, както и зад привидно контрастните прояви на мисълта и чувството, стои една и съща жизнена стихия, която се противопоставя сама на себе си, за да може да постигне ново единство. Затова художникът е избрал да работи само с черно и бяло, независимо дали изобразява голите, покрити със сняг дървета или разцъфналите слънчогледи. Така на преден план изпъква силата на експресивния жест, на ритъма и мелодията на формите, на живописната фактура, свързани и трансформирани в един цялостен сетивен, емоционален и мисловен свят.

4

Боян Боянов (р. 1972 г.) е завършил Националната художествена академия през 2002 г. Дипломира се в специалност „Скулптура“ при проф. Крум Дамянов. Член е на Съюза на българските художници от 2007 г. Скулптор, живописец, автор на икони, реставратор на църкви и манастири. Самостоятелни изложби: “Между небето и земята”, 2017 г., София; Изложба-живопис, 2008 г. Банско; “Светогорски монаси”, 2007 г., София, Скулптура и рисунка, 2006 г., София. Участия в колективни изложби: “Малка пластика и рисунка”, 2007, София; Национална изложба скулптура, 2006 г., София. Автор е на стенописите в параклиса на село “Мала църква”, както и на фонтана в двора на Гигинския манастир.

9
2
8