Начало / Новини / Новини и събития / Изложба „Историческите страници на Азербайджан“ гостува на 12-ия международен франкофонски фестивал "Солей"

   
Изложба „Историческите страници на Азербайджан“ гостува на 12-ия международен франкофонски фестивал "Солей"

За поредна година Центърът за азербайджански език и култура към Софийския университет "Св. Климент Охридски" участва в Международния франкофонски фестивал “Солей”. 12-тото издание на фестивала "Солей", с което се отбелязват 30 години от членството на България в Международната организация на франкофонията, се провежда под патронажа на вицепрезидента на България Илияна Йотова.

Тази година Азербайджан бе представен с изложба на фотографии под наслов "Исторически страници на Азербайджан: 105 години от създаването на Азербайджанска демократична република", която бе изложена в Музейния център в Стария град в Созопол.

1-5

На откриването, което се състоя на 6 юни 2023 г., г-жа Александрина Исайлова, директор на фестивала, отбеляза, че българите знаят малко за Азербайджан и неговата история и култура, а представената изложба дава възможност те да се докоснат до някои исторически страници на тази държава с богата и древна история.

1-2

Директорът на Центъра за азербайджански език и култура към Софийския университет София Шигаева-Митреска представи фотографиите, обхващащи периода от 1918-1920 г., и разказа за създаването на Азербайджанската демократична република (АДР), първа демократична светска парламентарна република в ислямския и тюркския свят.

1-3

Тя посочи, че пътят към изграждането на държавата започва с представената на изложбата декларация за независимост, която изиграва основна роля за установяването на национални държавни традиции в Азербайджан - една от първите държави в света, предоставила на жените избирателно право. Тя изтъкна, че сред бележитите дати тази година е и 10-годишнината от създаването на Азербайджанския център в Софийския университет и 100-годишнината от раждането на общонационалния лидер на Азербайджан Гейдар Алиев.

1-1
1-6