Начало / Новини / Новини и събития / Историческият факултет беше домакин и организатор на първото издание на Софийско нумизматично училище

   
Историческият факултет беше домакин и организатор на първото издание на Софийско нумизматично училище

Първото издание на Софийско нумизматично училище (Sofia Numismatic School) се проведе в периода 12-16 септември 2023 г. Участие взеха 16 млади изследователи и 9 международно наложени лектори, учени с експертиза в областта на нумизматиката от Белгия, България, Германия, Гърция, Румъния и др. По този начин София се нарежда сред световните центрове на нумизматични проучвания като Виена, Рим и Атина, където такива училища са институционализирани.

Sofia Numismatic School създаде безценна възможност да се установят и развият трайни и устойчиви връзки между научно образователните среди и младите изследователи в контекста на общоевропейските процеси на консолидация и сътрудничество.

08_All together

Сред водещите учени, които се включиха като лектори в качеството си на международно признати изследователи, бяха проф. Франсоа дьо Калатай, проф. дин Иля Прокопов, проф. дин Диляна Ботева, доц. Владимир Столба, доц. Юлия Цветкова, доц. Валентина Григорова-Генчева, д-р Улрике Петер, д-р Николай Шаранков и д-р Лили Грозданова. Всеки от тях изнесе специализиран курс, който доведе до придобиване и/или повишаване на нумизматичната експертиза на обучаемите.

06_UP_LG

Домакин и организатор на събитието беше Историческият факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Организаторите изказват благодарност на Факултета на журналистика и масова комуникация на Софийския университет за предоставената възможност да се използва негова зала за обучението през първите три дни, както и на Университетската ботаническа градина - София, приютила и част от научните дискусии.

09_Septemvri_site

Реализацията на форума бе подкрепена от проект BG05М2ОР001-1.001-0001 „Изграждане и развитие на Център за върхови постижения „Наследство БГ“, в партньорство с проект "SUMMIT" по договор BG-RRP-2.004-0008, проект "Древна Тракия в цифри" № КП-06-Н50/3 от 30.11.2020, финансиран от ФНИ, проект BGR1024508 HFST "Ancient Coins Counterfeits Scientific Network, както и със съдействието и гостоприемството на Археологически музей "Проф. Мечислав Домарадски" ‒ гр. Септември и Археологически музей ‒ гр. Хисаря. На всички тях организаторите изказват искрена признателност.

12_Hisarya_Museum

Информация за програмата на първото Софийско нумизматично училище: https://digithrace.uni-sofia.bg/sofia-numismatic-school/sns-program/