Начало / Новини / Новини и събития / In memoriam

   
In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 81 години почина авторитетният български учен проф. д.ик.н. Нансен Бехар, дългогодишен преподавател в Стопанския факултет.

Поклонението ще се състои на 21 януари 2022 г. от 14.30 ч. в ритуалната зала на Централните софийски гробища.

Нансен Бехар е роден на 17 април 1940 г. в Стара Загора. Дългогодишен професор по международни икономически отношения и доктор на икономическите науки, преподавател в Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, където е бил ръководител на Катедра „Икономика“. Автор е на научни монографии, статии и студии по проблемите на икономиката, икономическите теории и националната сигурност, публикувани на 9 езика.

Проф. Нансен Бехар е бил също така директор на Института за социални анализи към БАН и преподавател в УНСС. Участвал е като ръководител и член на международни проекти - по естествените ресурси към ООН, икономическата сигурност на Балканите към фондация „Форд“, по етническите конфликти и икономиката към НАТО и др.

През 1992 година проф. Бехар основава първия частен изследователски институт - Института за социални и политически анализи.

Избран е за народен представител в 38-ото Народно събрание, където е зам.-председател на Комисията за национална сигурност, както и член на Парламентарната делегация в Европейския парламент.

Членувал е в Пьогушкото движение на учените, основано от Айнщайн и Ръсел, както и в международни асоциации по политически науки и международни редколегии. Проф. Нансен Бехар е бил заместник-председател на Президиума на Висшата атестационна комисия, член на Икономическия и социален съвет на Република България и на Европейския икономически и социален комитет. Проф. д.ик.н. Нансен Бехар е бил и постоянен член на движението на учените за сигурност и глобални проблеми на Европейския съюз.

Носител е на орден „Кирил и Методий“ I степен, на Златния знак на БАН, както и на редица международни награди и отличия.

Поклон пред паметта му!

От академичната общност на Софийския университет „Св. Климент Охридски“