Начало / Новини / Новини и събития / In memoriam

   
In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 1 ноември 2021 г. на 58-годишна възраст внезапно почина Валери Йорданов Колев, дългогодишен библиотекар във филиална библиотека Изтокознание на Центъра по източни езици и култури (Факултет по класически и нови филологии) и старши преподавател по иврит в специалност „Хебраистика“ (Исторически Факултет).

Валери Колев завършва специалност „Арабистика“ в Софийския университет „Св Климент Охридски“ през 1989 г. През 2006 г. завършва магистърска степен по африканистика и етиопистика в Хамбургския университет. От 1996 г. работи във филиална библиотека „Изтокознание“ на Центъра по източни езици и култури, а от 2000 г. разработва и води курсове по иврит, суахили и амхарски език за студентите от Центъра. През 2016 г. се присъединява към екипа на новосъздадената специалност „Хебраистика“ като хоноруван асистент, а впоследствие старши преподавател по иврит.

Валери Колев е автор на научни публикации по лексикография, отношенията между християнството и исляма преди и по време на арабските завоевания през VII в. и османските завоевания в Етиопия през XVI в. Превежда на български език многобройни художествени произведения от иврит, арабски, амхарски, суахили и хинди и е първият популяризатор в България на класически произведения от етиопската, кенийската и танзанийската литература. Автор е на оригинални художествени творби: „Приказки за Праскова и Прасчо“ (2019) и романа „Ние“ (2021), чието отпечатване не можа да дочака.

Ерудиран езиковед и преводач, чиито обширни познания обхващаха иврит, арабски, амхарски, суахили, хинди, немски, английски, френски и руски език, Валери Колев ще остане в спомените ни като етичен и отзивчив колега. Всеобхватните му библиографски познания неведнъж са помагали на преподаватели и студенти. Загубата му е непрежалима за българското изтокознание, а в частност и за специалност „Хебраистика“, на която отдаде своята енергия, своето сърце и висока академична ерудиция.

Поклон пред светлата му памет!

От академичната общност на Софийски Университет „Св. Климент Охридски“.