Начало / Новини / Новини и събития / Факултетът по журналистика и масова комуникация бе домакин на информационна среща на „Школа БТА“

   
Факултетът по журналистика и масова комуникация бе домакин на информационна среща на „Школа БТА“

На 24 април 2024 г. в Аула Магна на Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе информационна среща за летни стажове в Българската телеграфна агенция. Д-р Гавраил Гавраилов от „Школа БТА“ представи условията за провеждане на студентските стажове, ангажираността по отдели, перспективите за кариерно развитие и въвеждането на новите технологии в работата на журналистите.

В рамките на срещата бяха споменати богатите възможности за кариерно развитие в кореспондентските бюра на БТА в страната. В момента те са тридесет, като плановете на ръководството на агенцията е те да се увеличат с още три до края на 2024 г. Студентите от първи курс в специалностите „Журналистика“ и „Връзки с обществеността“ заявиха желание да проведат летен стаж в родните си градове. Подобна възможност съществува от лятото на 2022 г., като до момента 29 студенти успешно са провели своя стаж в страната.

3

Д-р Гавраилов посочи, че от октомври 2021 г., когато е създадена „Школа БТА“, до средата на април 2024 г. 115 студенти от 12 университета в страната са преминали успешно своя стаж в агенцията. Всеки трети стажант е от Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет, а някои от тях вече успешно са преминали встъпителната програма за нови служители в БТА и работят на постоянни трудови договори в агенцията.

20240424_142307

Той посочи като пример екипа на отдел „Социални мрежи“, в който трима бивши и настоящи студенти на факултета успешно се реализират в професията. Д-р Гавраил Гавраилов представи и последния успешно завършил стажант в отдела – Гергана Василева, която учи „Комуникационен мениджмънт“ в Алма матер. Д-р Гавраилов подчерта, че в момента има голяма динамика на пазара на труда, но също и дефицит на качествени млади журналисти, което само може да стимулира студентите от Факултета по журналистика и масова комуникация да се усъвършенстват постоянно в професията си.

2

Доц. Д-р Мила Серафимова, ръководител на кариерния център на Факултета по журналистика и масова комуникация, запозна присъстващите с добрите партньорски отношения между факултета и БТА и изрази надежда това да продължи и в следващите години. Студентите във Факултета по журналистика и масова комуникация имат ангажимент да правят летен стаж във всяка година от своето следване, което дава възможности за тях да избират различни по вид медии и работни позиции.

След общата част на срещата бяха уточнени подробностите за предстоящите летни стажове и сроковете за кандидатстване на сайта на БТА, в страницата на „Школа БТА“, където се намират обявите за стаж.

4