Начало / Новини / Новини и събития / Факултетът по математика и информатика и SAP Labs България подписаха меморандум за научно сътрудничество

   
Факултетът по математика и информатика и SAP Labs България подписаха меморандум за научно сътрудничество

Факултетът по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и развойният център на софтуерния гигант SAP в София са дългогодишни партньори в различни образователни инициативи. Софтуерни специалисти от SAP Labs България водят курсове за студентите във факултета по разнообразни теми като Java, Интернет на нещата (IoT), Потребителско изживяване и дизайн, управление на софтуерни проекти. Компанията е партньор в различни събития, които се организират от Факултета по математика и информатика – като хакатони и кариерни дни, както и подпомага осъвременяването на материално-техническата база на факултета.

Подписаният меморандум е естествено продължение на това дългогодишно сътрудничество и поставя началото на съвместната научно-изследователска работа между SAP Labs България и Факултета по математика и информатика. Софтуерни специалисти от компанията, заедно със студенти, докторанти и преподаватели от факултета, ще работят съвместно по научни проекти в разнообразни области, включващи както нашумелите Machine Learning, AI, IoT, Blockchain, така и по-традиционни теми, свързани с Cloud, бизнес и производствени процеси и др. Целите на съвместната работа са свързани с разширяването на кръгозора и увеличаването на знанията за сложни проблеми, които все още нямат установени решения. Резултатите, под формата на публикации, статии и програмен код, ще бъдат публикувани преобладаващо със свободен достъп и отворен код. Планира се и представянето им на конференции, симпозиуми и научни форуми.

1

Доц. Първан Първанов и Радослав Николов при откриването на залата „R&IoT –Роботика и интернет на нещата“ във ФМИ, изградена с помощта на SAP Labs България

„Нашата основна цел е една –да направим всичко възможно за доброто на нашите студенти. Те от своя страна трябва да осъзнават огромната отговорност, която носят –да утвърждават постигнатото от техните предшественици. За нас е важно дипломата от Факултета по математика и информатика да бъде знак за качество за IT сектора“, отбеляза деканът доц. Първан Първанов. По повод сключването на меморандума за бъдещо научно сътрудничество, доц. Първанов посочи: „Тясното ни дългогодишно сътрудничество със SAPLabs България доказва, че засиленото взаимодействие между факултета и бизнеса е правилният подход за усъвършенстването на учебната програма, за покриването на нуждите на IT индустрията в България, както и за нейното развитие. Изключително горди сме, че едни от най-добрите IT специалисти в България са именно наши възпитаници, които са и двигатели на българското общество. Изказвам огромната си благодарност на колегите от SAP Labs България, че в продължение на години са толкова отдадени и активни в създаването на стажове за студентите на Факултета по математика и информатика, в подпомагането на техническата база на факултета, в съвместните ни учебни курсове и инициативи и многобройните срещи с нашите студенти. Благодарим ви за мотивацията, усилията и перспективата за професионална реализация, която давате на студентите на Факултета по математика и информатика“.

„С времето открихме, че в нашата работа имаме много общи теми с научните среди и можем да си сътрудничим ползотворно. Смятам, че съчетаването на дълбоките академични познания с експертизата, опита и натрупаните данни и знания от бизнеса е плодотворна почва за успешни бъдещи проекти и за двете страни“, отбеляза Радослав Николов, изпълнителен директор на SAP Labs България. „Причините за публикуване на резултатите от съвместната работа със свободен достъп и отворен код са няколко. Научните области, в които работи SAP Labs България, се развиват много бързо и е важно резултатите да достигат до широката публика бързо, докато са актуални. Публикуването със свободен достъп, в сайтове като arxiv.org и github.com, прави разработките достъпни за много хора, и то веднага след публикуването им. „Освен това, по този начин се надяваме да привлечем към проектите талантливи и любознателни сътрудници, както от други университети, така и от компании, държавни институции и специализирани училища. И не на последно място, смятаме, че отвореният код е добър начин да увеличим своя принос към обществото и да укрепим научно-изследователската среда“, допълва Николов.