Начало / Новини / Новини и събития / Европейската нощ на учените 2023 в Софийския университет е посветена на 135-годишнината на Алма матер

   
Европейската нощ на учените 2023 в Софийския университет е посветена на 135-годишнината на Алма матер

В БТА се състоя пресконференция на Центъра за технологии на информационното общество към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ по повод Европейската нощ на учените 2023 - 29 – 30 септември 2023 г. (Проект 101061564 – K-TRIO–HORIZON-MSCA-2022-CITIZENS-01, финансиран от Европейския съюз по дейностите „Мария Склодовска-Кюри“ на програма „Хоризонт Европа“). Участници в пресконференцията бяха доц. Калин Калинов, Албена Антонова, доц. Владимир Божилов, Марин Пандев, Марио Филипов, Петър Теодосиев, Пенка Лазарова, доц. д-р Петко Недялков.

Модератор на събитието бе доц. Калинов от Факултета по журналистика и масова комуникация, който посочи, че в рамките на 29-30 септември 2023 г. широката аудитория има възможност за по-пряк досег с науката. Студенти, докторанти и преподаватели от различни институции из цялата страна ще се включат в представяне на практическата и теоретичната дейност, свързани с техните изследвания. Доц. Калинов подчерта, че тази година 12 града участват в Европейската нощ на учените, което дава възможност на много регионални институции да представят своята дейност. Тазгодишното издание се провежда със съдействието на част от големите научни проекти в страната, включително Центъра за върхови постижения УНИТЕ, проекта Алианс Transform4Europe - 10 европейски университета, стремящи се да създадат единна образователна структура, част от който е Софийският университет „Св. Климент Охридски“, проекта SUMMIT, който е финансиран от Националния план за възстановяване и устойчивост със съдействието на ЕС- Next Generation.

1-1

Д-р Албена Антонова от Софийския университет представи програмата в Софийския университет и в избрани градове в страната. Тя припомни, че този проект се организира от 2006 г. и той е не само повод да се отворят вратите на университетите в цялата страна, но и да се направи празник на науката и да бъде поканена широката общественост, най-вече децата, учителите, подрастващите, така че да се докоснат до учените, до това, което правят те в лабораториите, до начина, по който се прави наука на практика. Д-р Антонова посочи, че програмата навсякъде е богата, като подчерта, че за нея най-важният акцент е детската програма. „Опитваме се не само да отворим музеите на университета, не само да отворим аудиториите, но и да покажем на децата колко е вълнуващо да се занимава човек с наука, да ги срещнем с истински учени от различни области“, каза още д-р Антонова и разказа накратко за програмата за малките, за щандовете, където децата ще могат да се докоснат до различни експерименти. Тя посочи, че ще има и представяне на деца-финалисти в областта на физическите науки и деца-финалисти на националните конкурси, които тази година са на тема „Училище на бъдещето“, кабинети по любопитство и други.

1-2

Д-р Антонова обърна внимание и на различните научни сесии по националните и международни проекти, които се осъществяват в Софийския университет. „Ще се опитаме за празника 135 години Софийски университет да покажем, че Софийският университет прави наука на световно ниво и тя е наистина завладяваща за младите поколения“, изтъкна д-р Антонова и разказа на кратко за партньорите на събитието из цялата страна.

1-3

Марин Пандев, директор на Единния център за иновации към Българската академия на науките, представи програмата в Ларгото. Българската академия на науките ще покаже научноприложни разработки, ще има и кабинети за любопитство. Учениците ще могат да участват в забавни и образователни експерименти. Институтите на БАН са подготвили много интересни експерименти, а Институтът по роботика ще представи няколко робота - обучителни роботи и хуманоиден робот. Той добави, че по темите за енергийна ефективност и дигитализация ще бъдат представени приложни разработки. Ще има и експерименти с батерии и с производство на водород от възобновяеми енергийни източници. Ще бъдат представени и няколко Центрове за върхови постижения. Със свой щанд ще се представи и Институтът по математика и информатика към БАН.

1-4

С програма ще участва и Регионалният исторически музей, който заедно с Историческия факултет на Софийския университет е подготвил различни интересни лекции, в които ще се включат и проф. Надя Манолова и проф. Веселин Янчев. Програмата бе представена от д-р Марио Филипов.

1-5

Заместник-деканът на Физическия факултет доц. Владимир Божилов разказа за програмата във факултета. Той припомни, че Европейската нощ на учените е инициатива, която се провежда едновременно в стотици градове в цяла Европа и изрази задоволството си, че България активно участва почти две десетилетия.

„Отбелязваме 135 години Софийски университет тази година, едновременно с това Физическият факултет празнува 135 години физика в СУ и 60 години като самостоятелно звено“, каза доц. Божилов и подчерта, че екипът на факултета е подготвил програма, която е насочена към това да покаже защо физиката е една от най-добрите възможности за кариерно развитие. Подготвени щандове с демонстрации от 18.00 ч. във фоайето на Физическия факултет. Зам.-деканът допълни, че посетителите ще могат да разберат как се прави прогнозата за времето, студенти ще покажат как се построява наноспътник. В част от демонстрациите ще се включи и екипът, който вече е намерил няколко планети около далечни звезди в космоса. Посетителите ще научат как се търсят нови планети в Космоса, ще има демонстрации както за по-малките, така и за по-големите.

1-6

Ще се произведе и традиционният форум „Грация и гравитация“, който свързва науката, музиката и поезията. За неговата история, за участниците в него разказа доц. Петко Недялков от Физическия факултет на Софийския университет.

1-7

Пенка Лазарова от Съюза на физиците в България припомни, че първата Нощ на учените е била проведена през 2006 г. във Физическия факултет на Софийския университет. Тя обърна внимание на изложбата „Лица в науката“, посветена на 135-годишнината на Софийския университет, в която са представени приносите на 18 бележити университетски преподаватели с кратки биографични бележки за тяхната дейност. Пенка Лазарова изтъкна, че за създаването й са използвали богатия дигитален архив на Университетската библиотека. Изложбата ще бъде открита в Ректората. Други две изложби ще бъдат представени във Физическия факултет. Една от тях е посветена на Елисавета Карамихайлова – първия български ядрен физик, първата жена, хабилитирано лице в Софийския университет.

Пенка Лазарова отбеляза още, че е по повод Нощта на учените с колегите й са подготвили 13-то издание на Вестник HOMO SCIENCE, в който учените се представят по популярен начин, като хора с техните забележителни приноси и като хора с интереси извън науката. Тази година целият брой е посветен на Софийския университет и са включени 72-ма учени.

През 2023 г. мотото на Европейската нощ на учените е „Науката и иновациите са ключ към желаното бъдеще“. Особено внимание се обръща по време на събитията на ролята на науката и иновациите за прехода към Зелена и Дигитална икономика в Европа. Затова в центъра на всички събития ще бъдат научните резултати на Центровете за върхови постижения (УНИТе, GATE, ИКТ, PlantaSYS), в които партньорите участват. Така проектът ще допринесе за повишаване на осведомеността на широката общественост относно постиженията на тези центрове, както и по специфични въпроси, свързани с въздействието на изследователските инфраструктури върху устойчивото регионално развитие, чистотата на природата, здравето и благосъстоянието на гражданите., както и приноса за развитие на Интернет на нещата, интелигентни градове, високопроизводителните изчисления и др.

Участниците в Европейската нощ на учените на 29 и 30 септември 2023 г. ще могат да се включат в различни събития в София, Пловдив, Русе, Бургас, Стара Загора, Хасково, Ямбол, Габрово, Силистра, Видин, Разград и Тараклия (Молдова).

В София програмата в Ректората ще бъде тясно свързана с честването на 135 години от създаването на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. В Европейската нощ на учените ще се включат докторанти и учени от други европейски страни в рамките на проекта Transform 4 Europe (T4EU). В програмата се включват и водещи и привлечени учени от изследователски проекти на Софийския университет по програма SUMMIT (Sofia University Marking Momentum for Innovation and Technological Transfer SUMMIT (Sofia University Marking Momentum for Innovation and Technological Transfer), финансиран от Националния план за възстановяване и устойчивост, със съдействието на ЕС- Next Generation.

В България Европейската нощ на учените 2023 се осъществява с финансовата помощ на Европейския съюз по дейностите „Мария Склодовска-Кюри“ на Програма „Хоризонт Европа“ в рамките на проект K-TRIO (Учените в триъгълника на знания), както и с подкрепата на екипа на проект УНИТе (Университети за наука, информатика и технологии в е-обществото), финансиран от Европейския фонд за регионално развитие чрез ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014 – 2020.

Проектът K-TRIO се реализира от консорциум с участници: Софийски университет „Св. Климент Охридски“ (координатор), Форум „Наука“, Институт по математика и информатика на БАН, Единен център за иновации на БАН, Център по растителна и системна биология и биотехнологии, Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив, Тракийски университет – Стара Загора, Русенски университет „Ангел Кънчев“, Университет „Проф. Асен Златаров“ – Бургас, Клуб „Млади таланти“ и Регионален исторически музей – София.

Програмата на събитията, както и разнообразни видеоматериали и публикации за изследователи и научни постижения, ще бъдат публикувани на интернет страницата на проекта К-TRIO: https://night.nauka.bg/ , на Facebook страницата му: https://www.facebook.com/ktrioproject/ , Facebook страницата на Форум Българска наука: https://www.facebook.com/bgnauka , както и на сайтовете на участниците в проекта.