Начало / Новини / Новини и събития / Двадесет и двама студенти на Софийския университет получиха стипендии от Фондация „Еврика”

   
Двадесет и двама студенти на Софийския университет получиха стипендии от Фондация „Еврика”

В Националния политехнически музей се проведе официалната церемония за връчване на сертификатите за стипендии на Фондация „Еврика” за учебната 2017/2018 г. на студенти и ученици с изявени способности в науката и техниката. Стипендии са присъдени на 55 ученици и студенти. 22-ма от тях са за възпитаници на Алма матер. За четвърти път се присъдиха специални стипендии „Хуауей ИКТ“, за което фондацията е получила дарение от „Хуауей Технолоджис България“ ЕООД.

Сертификатите бяха връчени от българския еврокомисар по въпросите на цифровата икономика и обществото Мария Габриел. Официални гости на събитието бяха Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, председателят на Съвета на Фондация „Еврика“ акад. Кирил Боянов, заместник-ректорът на Софийския университет проф. Ренета Божанкова, ректорът на Техническия университет-София проф. Михов, ректори, заместник-ректори, декани, представители на академичните ръководства на Шуменския университет, на Стопанската академия в Свищов, членове на комисиите, които са избрали най-добрите и заслужили да получават стипендии, преподаватели на наградените и техни близки и приятели.

1

Боряна Кадмонова, която е изпълнителен директор на фондация „Еврика“ приветства всички на тържеството по повод връчването на сертификатите на стипендиантите на Фондация „ЕВРИКА“. Тя отбеляза, че вече 27 години се прави тази традиционна среща, за да отдадат заслуженото на труда и постиженията на студентите, които са завоювали правото да получават тези стипендии, на учениците, които са първенци в международните олимпиади и едновременно с това да дадат заслужено признание на всичко онова, което правят и другите за тях – ръководители, преподаватели и близки.

Г-жа Кадмонова отбеляза, че в продължение почти три десетилетия Фондация „Еврика“ стои зад всички онези млади българи, които са показали своите интереси, постижения и завоевания, не само в овладяването на науката, а и в изявите им, за да може България да се гордее с тях.

Еврокомисар Мария Габриел поздрави присъстващите на церемонията и благодари на фондация „Еврика“ за това, което прави вече близо три десетилетия. Тя изрази вълнението си да бъде сред талантливи млади българи, като подчерта, че това е тържествен момент, в който се показва, че трудът и знанията получават своето заслужено оценяване.

2

Мария Габриел заяви още, че истински се гордее с успеха на младите българи. „Искрено вярвам, че историята на успеха започва със знанието. Затова всеки един от вас днес отбелязва още един ярък момент в собствената си история на успеха.“

Обръщайки се към младите стипендианти, тя изрази убеждението си, че тепърва ще чуваме за техните постижения и успехи. Мария Габриел изрази задоволството си, че сред стипендиантите има и отличени в областта на новите технологии. „Искрено вярвам в това, че бъдещето на Европа е цифрово и ви благодаря за това, че вие днес пишете с такава сила, с толкова елегантен стил и с такава неповторимост неговите страници“.

Еврокомисарят Мария Габриел пожела на стипендиантите да ги види след години като новатори, като съзидатели, като бъдещи европейски лидери, налагащи цифровия единен ред.

6

Вие сте нашето настояще, нашето бъдеще. Вие сте най-добрите посланици на България. Защото чрез качества, чрез знания не само ще стигнете собствените си цели – в това съм убедена. Но вие давате още един повод за гордост на вашите училища, университети, на България“, каза още Мария Габриел.

Тя благодари на отличените ученици и студенти за положените труд и усилия, поздрави ги за постиженията им и пожела още много успехи, с които да продължават да ни карат да се гордеем с тях.

3

Заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова изрази радостта си да присъства на събитието. Тя подчерта, че младите хора в залата са бъдещето и добави, че не е лесно в днешния свят, в който всеки ден се случва нещо ново, в света, в който динамиката е толкова голяма, те да намерят модела, за да я опишат. Г-жа Михайлова отбеляза, че доброто бъдеще зависи от стабилното настояще и пожела на стипендиантите винаги да са лауреати във всяка сфера, в която се заемат, защото най-важна е вътрешната мотивация.

5

Стипендиантите бяха поздравени и от ректора на Техническия университет в София проф. дтн инж. Георги Михов, който подчерта, че те получават тези стипендии заради труда си, дръзновението и за успехите им. Той благодари на г-жа Кадмонова и на Фондация „Еврика“ за тяхната дейност. „Не е достатъчно само да откриеш един млад талант, нужно е да го подкрепиш, да го окуражиш, за да може той да даде всичко, на което е способен“, каза още проф. Михов.

Обръщайки се към стипендиантите от името на Съвета на Фондация „Еврика“ акад. Кирил Боянов заяви, че част от стипендиантите ще тръгнат да повишават знанията си по света и там ще покажат, че талантите на България от година на година се увеличават. Акад. Боянов пожела на младите хора да имат още много успехи, да бъдат здрави и да са горди, че са стипендианти.

10

От името на всички стипендианти приветствие поднесе Йордан Пенев от Техническия университет в Габрово, който е носител на стипендия „Джон Атанасов“. Той поздрави останалите лауреати за положените от тях труд и усилия и им пожела здраве, още нови и по-големи успехи.

Йордан Пенев изказа огромната си благодарност към Фондация „Еврика“ за това, че е повярвала във всички тях и за признанието за усилията им. Той отбеляза, че в днешно време технологиите се развиват с темпове, надминаващи човешките представи и подчерта, че нито една наука не може да се развива самостоятелно, а всички нейни насоки са свързани по един или друг начин. Йордан Пенев отбеляза, че за него е чест да е отличен с наградата в областта на компютърните науки и се радва за възможността да се срещне с хора, успели и развиващи се в различни клонове на науката.

Той благодари на всички свои преподаватели от Техническия университет-Габрово, които са работили с него, били са търпеливи и са поощрявали амбицията му да се усъвършенства. Благодари и на своите родители и приятели, които са го подкрепяли и били до него във всички начинания.

Йордан Пенев изказа своята благодарност и към бизнеса в България, към фирмите, които дават работа на млади и неопитни хора, подхождат с разбиране и стимулират развитието на служителите си: „Точно заради тях и заради комисията, която повярва в мен и ме удостои с тази чест, аз вярвам, че България е мястото, в което можеш да се развиеш и да успееш много с учене и труд“.

4

Възпитаници на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, получили стипендии:

Именни стипендии в размер на 2 000 лева:

За постижения в овладяването на математиката на името на акад.Никола Обрешков – Киприан Бербатов

За постижения в овладяването на знания в областта на физиката на името на акад. Георги Наджаков – Иван Цонев и Цанимир Ангело.

7

Стипендии "Хуауей ИКТ" по дарение на "Хуауей Технолоджис България" ЕООД в размер на 1 000 USD:

Велина Иванова, Весела Георгиева и Мартин Минчев.

Стипендии на носители на сребърни медали от международни олимпиади в размер на 1 000 лева:

- Виктор Радивчев, Габриела Христова, Даниел Атанасов и Пенчо Бейков.

Стипендии на носители на бронзови медали от международни олимпиади в размер на 800 лева

- Борис Митрев, Борис Борисов, Весела Механджиева, Владимир Милов, Димитър Манойлов, Кристина Костадинова, Любен Бориславов, Мария Карабоева, Радослав Тодоров, Христо Рашеев, Цветелин Илиев и Янислав Данчовски.

9

Фондация „Еврика“ подкрепя проекти на талантливи български деца и младежи в областта на науката, техниката и предприемачеството, насърчава обучението и специализацията, стимулира разширяването на младежкото международно научно и техническо сътрудничество, подкрепя младите изобретатели, учени и предприемачи, участва в разпространяването на научни, технически и икономически знания. За изминалите години от създаването си Фондация „Еврика“ е:

- Предоставила стипендии или добавки към стипендии на 2646 студенти и ученици;

- Помогнала на 1387 млади хора да участват в международни научни форуми и да специализират в престижни научни центрове и компании;

- Организирала и провела 638 изяви – конкурси, състезания, конференции и школи за деца, ученици, студенти, млади учени и специалисти;

- Оказвала финансова помощ на младите учени в техните научни изследвания и има принос за осъществяване на стопански инициативи на млади хора.