Начало / Новини / Новини и събития / Дискусия на тема: „Парламентарната реч в България в миналото и днес“

   
Дискусия на тема: „Парламентарната реч в България в миналото и днес“

На 21 март 2024 г. студенти от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ посетиха Народното събрание на Република България, където проведоха дискусия на тема: „Парламентарната реч в България в миналото и днес“.

Събитието се проведе в рамките на дейностите по проект „Текст и действителност. Действителност и текст“, договор № 10-123-262 от 19.02.2024, в рамките на проекта на Софийския университет „Маркер за иновации и технологичен трансфер (SUMMIT)“, 3.4. Научни изследвания с потенциал за иновации или трансфер на знания/интелектуална собственост“. Проектът SUMMIT е финансиран със съдействието на ЕС- Next Generation по НПВУ.

По време на дискусията членовете на екипа на проекта проф. д-р Надежда Сталянова (ръководител) и доц. Владислав Миланов обърнаха специално внимание на проявите на вербална агресия в публичната реч, на динамиката в тенденциите на употребата на лексикални и граматични средства за заявяване на политическа и обществена позиция. Студентите анализираха наживо парламентарен дебат, като откроиха езиковите средства за репрезентация на публично говорещата личност.

1-20240321_103029

На събитието присъстваха студенти от специалностите „Българска филология“ и „Скандинавистика“.