Начало / Новини / Новини и събития / Директорът на GATE e в топ 100 най-влиятелни ИТ личности в България

   
Директорът на GATE e в топ 100 най-влиятелни ИТ личности в България

Директорът на института GATE към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Силвия Илиева е в топ 100 най-влиятелни ИТ личности в България. Ежегодният индекс на Career Show отличава личностите, които имат значителен принос за развитието на ИТ индустрията в България и служат за пример за добри практики и висок професионализъм.

Проф. Илиева създава и утвърждава заедно с екипа си институт GATE - първия Център за върхови постижения в Източна Европа в сферата на големите данни и изкуствения интелект. От 2024 г. тя е посланик на Международната асоциация за пространствата от данни (IDSA), което е признание за приноса й в развитието на IDS-базираните пространства от данни.

GATE работи в областите: „Дигитално здравеопазване“, „Градове на бъдещето“, „Интелигентно правителство“ и „Умна индустрия“. Институтът е българският хъб на IDSA, обединяващ националните усилия за използване и споделяне на данни както в бизнеса, така и в обществено значими области. GATE създава първото у нас пространство за споделяне на данни в градската среда – Urban Data Space и разработва първия цифров двойник на София.

От 2022 г. GATE е тестов център за нови технологии с двойно предназначение в рамките на гражданско-военния орган на НАТО за стимулиране на иновациите в отбраната (DIANA).

1-ODK_3858

От учебната 2023/2024 г. съвместно с Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ GATE предлага иновативна магистърска програма „Технологии за големи данни“, чийто ръководител е проф. Силвия Илиева.

Институтът развива своя стажантска програма, чието ново издание предстои съвсем скоро. GATE ще отвори вратите на новата си високотехнологична сграда, за да посрещне и развие потенциала и уменията на следващото поколение млади таланти.