Начало / Новини / Новини и събития / Боян Жечев се класира като победител в XIX национално състезание по компютърни мрежи за ученици през 2024 г.

   
Боян Жечев се класира като победител в XIX национално състезание по компютърни мрежи за ученици през 2024 г.

Деветнадесетото национално състезание по компютърни мрежи в България за ученици от 8 до 12 клас се проведе в периода 19-21 април 2024 година. Събитието е традиционно организирано от Министерството на образованието и науката, Софийския университет „Св. Климент Охридски" - Факултет по математика и информатика и Сиско академията към Алма матер.

Близо 50 ученици от цялата страна се събраха във Факултета по математика и информатика на Алма матер, за да се състезават в двата кръга на състезанието - теоретичен тест за всички участници и практически казус със софтуерен симулатор във виртуална компютърна мрежа. За подготовката на тестовите задачи преподавателите от Факултета по математика и информатика използват материали от световно признатата програма „Сиско мрежова академия“.

DSC_9272

При церемонията по награждаването на финалистите Зорница Якова, член на националното жури, обяви победителите. Първо място заема Боян Жечев (11 клас), от Технологично училище електронни системи към Техническия университет /ТУЕС/, гр. София. На второ и трето място се класират съответно Калоян Димитров (12 клас) и Викторио Миланов (12 клас), също от ТУЕС. Отборът на училището заема общо 14 призови места и награди.

DSC_9164

Наградени бяха и най-младият представил се участник Георги Илиев (9 клас) и най-добре представилата се участничка Моника Спасова (12 клас), които също са възпитаници на ТУЕС.

DSC_9198

Учениците, чиито резултати от теста и практическия казус на състезанието се оценяват между 5.50 и 6.00 в шестобалната система, получават право на обучение във Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, като тази оценка им се признава за резултат от кандидат-студентски изпит по специалността.

DSC_9200

Победителите бяха поздравени от проф. д-р Красен Стефанов – председател на националното жури, който поздрави участниците от името на ректора на Софийския университет и декана на Факултета по математика и информатика – като домакини на състезанието. Той благодари на всички за усърдната работа, подготовката и успешното участие в състезанието и им пожела успехи и да се реализират възможно най-добре в избраната от тях сфера.

Николай Василев, старши експерт в Регионално управление на образованието – София-град, изрази поздравленията си към финалистите и от името на основния организатор МОН, като им пожела да вземат най-доброто от своите учители и го предадат на следващите поколения, които обаче да останат в България.

Веселка Филипова, заместник-директор на Професионалната гимназия по високи технологии „Александър Ст. Попов“, гр. София, поздрави финалистите за техния ентусиазъм и дързост да измерят своите знания, което ще им помогне напред в постигането на по-високи цели.

Церемонията по награждаването се проведе в Националния център за подготовка на ученици за олимпиади към МОН, който предостави отлични условия за подобни събития.

Повече информация може да откриете в сайта на състезанието тук.