Начало / Новини / Календар / Втората кандидатстудентска сесия на СУ за уч. 2013/2014 г. продължава с изпити по журналистика – писмен и философия и социални науки

Софийски университет

На 08 юни 2013 г. ще се проведат изпитите по журналистика – писмен и философия и социални науки.

Журналистика – писмен

Философия и социални науки

9.00 часа

14.00 часа

 

Писменият изпит по журналистика има за цел да оцени способността на кандидат-студентите да създават цялостен и завършен писмен текст по зададена тема. Работата може да бъде написана в свободно избрана от автора прозаична форма и достатъчен за пълноценното разгръщане на замисъла обем.

Темите за писмения изпит са от съвременния обществен, политически, икономически и културен живот, отразен в българския периодичен печат, радиото, телевизията, интернет.

Изпитната комисия формулира темите непосредствено преди изпита. Изпитът започва с изтеглянето на една тема от кандидат-студент, като контролно се отварят поне още две теми. Писменият изпит продължава 4 астрономически часа.

Кандидатстудентският изпит по философия и социални науки се основава се на държавните образователни изисквания за предметния цикъл "Философия": Психология и Логика (IХ клас), Етика и Право (X клас), Философия (ХI клас), Свят и личност (ХІІ клас). Изпитът е писмен, анонимен, в две части с обща продължителност от четири астрономически часа. По време на изпита е допустимо използването на пособие с откъси от текстове на посочените по-долу автори и примерни тестове – с чисти полета и без подчертаване на литература.

Първа част: Писмена работа (есе) по избор на една от две възможности: есе по зададен философски фрагмент или есе по зададен проблем.

Втора част: Решаване на тест от двадесет и пет задачи (получават се след третия час на изпита).