Начало / Новини / Календар / Втората кандидатстудентска сесия на СУ за уч. 2013/2014 г. продължава с изпити по химия, теология и испански език

Софийски университет

На 02 юни 2013 г. ще се проведат изпитите по химия, теология (устен) и испански език, с които продължава втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Химия

Теология (устен)

Испански език

9:00 часа

9:00 часа

14:00 часа

 

Конкурсният изпит по Химия е писмен с времетраене 4 астрономически часа. Той се състои от две части. Първата част е от 20 тестови въпроса, включващи материал по неорганична и органична химия с изборен отговор (един от пет). Втората част включва 4 логически задачи (2 по неорганична и 2 по органична химия).

Отговорите на въпросите от теста се събират един час след началото на изпита. На всеки въпрос трябва да се отбележи само едно вярно решение. Въпроси с повече от един отбелязан отговор се приемат за невалидни. За всеки верен отговор на въпрос от теста се дават 2 точки. Максималният брой точки за теста е 40.

Логическите задачи включват по няколко условия. Оценяват се само верни отговори на поставените в тези условия въпроси. Някои от въпросите може да изискват обяснение на определени химични факти или закономерности. В такъв случай се очаква кратко обяснение и само на това, за което се пита. При решаване на логическите задачи кандидат-студентите трябва да покажат: че разбират учебния материал, притежават определен минимум от знания по химия, които умеят да приложат за конкретни химични проблеми, както и че имат добра химична култура. Обемът на задачите е съобразен с времетраенето на изпита. Общият брой на точките от втората част на изпита е 80. В зависимост от сложността, всяка задача носи от 15 до 25 т.

Устният изпит по теология се провежда върху предварително обявени теми, за които е препоръчана литература. Оценяват се степента на познаване на проблематиката; умението да се представя аналитично съдържанието на определен въпрос; участието на личния опит при формулиране на теоретичния отговор.

Конкурсният изпит по испански език се провежда в рамките на изучавания в средното общообразователно училище лексико-граматичен материал, разширен до активното владеене на около 8000 думи и изрази, което предполага допълнителни самостоятелни занимания и четене на оригинална литература. Целта на изпита е да се проверят езиковите знания и умения на кандидат-студентите. Изпитът се състои от следните елементи: разбиране при четене, лексикални и граматични задачи към текста за разбиране, текст с пропуснати думи, граматични упражнения и съчинение. Максималният брой точки е 100.

Разбиране при четене и задачи към теста (времетраене - 45 минути) се състои от:

- оригинален текст с обем около 30 машинописни реда, върху който са зададени 5 въпроса. Отговорите могат да бъдат от два типа – 1) вярно /невярно и 2) три отговора, единият от които е верен. Максимален брой точки - 10.

- към същия текст са формулирани до 15 лексикални и граматични задачи, за всяка от които се дават 1 или 2 точки в зависимост от степента на трудност. Максимален брой точки - 20.

Текст с пропуснати думи и граматични упражнения (времетраене - 30 минути)

Текстът с пропуснати думи е с обем около 20 машинописни реда. Броят на пропуснатите думи е 10 и за всяка от тях са предложени по 3 варианта, като само един е верен. Максимален брой точки - 10.

Граматични упражнения: за всяка задача се дават 1 или 2 точки в зависимост от степента на трудност. Максимален брой точки - 20.

Съчинение с обем от 180-200 думи върху въпрос, свързан с текста за разбиране. В края на съчинението кандидат-студентът трябва да посочи в скоби броя на използваните думи. Времетраене - 45 минути. Максимален брой точки - 40.