Начало / Новини / Календар / В Софийския университет ще бъдат наградени участниците в българския отбор, победител в Международния турнир на младите математици

Заседателна зала 1, Ректорат

На 5 февруари 2024 г. от 10.00 часа в Заседателна зала 1 в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще се състои официалното награждаване на българския отбор, който спечели първо място и Grand First Prize на Международния турнир на младите математици 2023 г. (ITYM 2023 https://www.itym.org/ ).

Състезанието се проведе онлайн в периода от 15 до 26 ноември 2023 г. и в него участваха 17 отбора от Армения, Беларус, България, Германия, Индия, Обединените Арабски Емирства, Пакистан, Румъния, Тайланд и Франция.

Българският отбор се представи великолепно и спечели първо място в групите си както в двата предварителни кръга, така и в големия финал, с което заслужено зае първото място в турнира и получи Голямата първа награда и златни медали. Освен това българските ученици бяха отличени и с наградата за най-добро решение.

Вицепрезидент на турнира, член на международния организационен комитет и член на журито е доц. д-р Веселин Гушев от Факултета по математика и информатика на Софийския университет. От българска страна в международния организационен комитет участва още Мирослав Маринов, който също е член на журито и автор на задачи за турнира в последните години. В турнира се включиха десетки учени от целия свят, сред които и Станислав Димитров - автор на задачи за турнира.

Победителите в турнира са:

Биляна Димитрова, XII клас, СМГ „Паисий Хилендарски“, София;

Мария Дренчева, XII клас, СМГ „Паисий Хилендарски“, София;

Марин Христов, XII клас, СМГ „Паисий Хилендарски“, София;

Борис Гачевски, XII клас, СМГ „Паисий Хилендарски“, София;

Деян Хаджи-Манич, XII клас, МГ „д-р Петър Берон“, Варна;

Теодора Тодорова, XII клас, ППМГ „Акад. Никола Обрешков“, Бургас.

Ръководители на отбора са Люба Конова, студент в магистърска програма във Факултета по математика и информатика на Софийския университет, и Калина Николова, студент в бакалавърска програма в MIT.

Международният турнир на младите математици съществува от 2009 г. ITYM и се подкрепя от редица водещи университети в Европа и позволява сътрудничество между учени и ученици от средното училище. Хиляди ученици, учители и учени от над 20 държави вече са се включили в турнира. България участва в състезанието от самото му основаване през 2009 г. Софийският университет "Св. Климент Охридски" е съорганизатор на турнира и домакин на ITYM 2015 - оценен като едно от най-успешните издания на състезанието по думите на всички, свързани с организацията на ITYM.

Международният турнир на младите математици е отборно състезание за ученици от гимназиалния курс на средното образование от цял свят. Всеки отбор се състои от 4 до 6 ученици, водени и придружавани от един или двама възрастни ръководители. Целта на състезанието е да се стимулира интереса към математиката и нейните приложения, да се развива научно мислене, умения за общуване и работа в екип. За разлика от международната олимпиада по математика задачите (темите) за Международния турнир на младите математици се публикуват няколко месеца предварително и съдържат части, чиито решения (отговори) не са известни дори на авторите на съответната тема.

По време на турнира участващите ученици представят своите резултати в своеобразен изследователски дебат, включващ репортер, опонент, рецензент и наблюдател. В рамките на кръговете и финалите репортерът представя основните идеи и резултатите, получени при решаването на проблема; опонентът анализира решението на докладчика и посочва неточности и грешки в реферата и презентацията; рецензентът оценява както представянето на репортера, така и работата на опонента; наблюдателят прави само важни забележки, пропуснати от всички останали. Професионално жури оценява различните роли на участващите отбори.