Начало / Новини / Календар / Университетска телевизия „Алма матер” представя документалния филм на „Ателие”: "Кипри"

БНТ 2

"Кипри" продължава темата за съвременната българска сцена, вдъхновена от изворна народна музика. В културното пространство все повече се наблюдава своеобразно възраждане на етно музиката. Талантливи музиканти черпят вдъхновение от своите прабаби.

1

Музикалният ансамбъл „Кипри” е създаден от народната певица Илияна Найденова. И ако за нейната баба фолклорът е бит, то за Илияна той е сценично изкуство, което е нормално да се променя с времето. Затова тя събира най-различни девойки без опит, които обаче треперят по хубавата музика, и създава от тях прекрасни певици, които търсят баланса между автентичното и модерното. Една от тези млади дарования казва, че в българската народна музика има своеобразна тежест, която „Кипри” преодоляват и превръщат в музика с положителен заряд, божествена лекота и оптимистични послания. Именно това иска да постигне Илияна Найденова - да се "изкипри" с всички хубави неща, които е научила от баба си и да ги запази от изчезване, за да могат един ден на тях да се радват и внуците ни.

2

В "Кипри" се държи и на най-дребния детайл - от автентични двестагодишни обеци или пендари, до най-дълбокото значение на всяка една архаична или диалектна дума в песните. И когато „киприте” застанат на сцената и запеят, то зрителят получава едно невероятно музикално и визуално преживяване. Така те успяват да бъдат едновременно и модерни и съвременни, и автентични и изворни.

3