Начало / Новини / Календар / Трети международен конгрeс по българистика

Ректорат

 

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ организира Трети международен конгрес по българистика (23-26 май 2013 г.). Събитието, което ще се проведе за първи път след 1986 г., е част от програмата, с която най-старото висше училище в България отбелязва през 2013 г. своята 125-та годишнина. Официалното откриване на конгреса ще бъде на 24 май 2013 г. от 12.00 часа в аудитория 272 на Ректората на Софийския университет.

Почетен патрон на Третия международен конгрес по българистика е президентът на Републиката Росен Плевнелиев.

За първи път след 1989 г. в страната ни се провежда толкова мащабен научен форум. Предишните два конгреса са се състояли през 1981 и 1986 г. В последните десетилетия тази традиция по различни причини беше прекъсната, а част от българистичните центрове преустановиха своята дейност.

Целта на Софийския университет е да даде нов тласък на българистичните изследвания у нас и по света, да поднови контактите между учените-хуманитаристи и да съдейства за изграждането на нови. Стремежът на организаторите е да бъде създадена Асоциация по българистика, която да подготви бъдещите форуми и да излезе с инициативи, които да издигат образа на България по света.

Третият международен конгрес по българистика се организира от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Университетския комплекс по хуманитаристика „Алма Матер“, създаден през 2010 г. и финансиран от Фонд „Научни изследвания“ към Министерството на образованието, младежта и науката.

Основен партньор в организацията и провеждането на форума е Българската академия на науките. Софийският университет разчита и на изключителната подкрепа на Столичната община. Конгресът се провежда и със съдействието на Държавната агенция „Архиви“, Министерството на образованието, младежта и науката и Министерството на външните работи.

Третият международен конгрес по българистика се реализира и с подкрепата на дарителите „Дакси“, Office 1 Superstore, Винарска изба „Розова долина“, хотел „Хилтън“, Геотехмин и Застрахователно дружество „Енергия“. Официален застраховател на делегатите на Третия международен конгрес по българистика е ЗАД „Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп“.

В конгреса ще вземат участие близо 500 преподаватели и изследователи от 34 държави, сред които Австрия, Беларус, Белгия, Великобритания, Германия, Грузия, Гърция, Израел, Индия, Испания, Италия, Казахстан, Канада, Китай, Република Корея, Литва, Македония, Молдова, Норвегия, Полша, Румъния, Русия, САЩ, Словакия, Сърбия, Турция, Украйна, Унгария, Финландия, Франция, Хърватия, Чехия, Япония.

В трите дни на конгреса участниците ще изнесат доклади в четири основни секции: История и археология, Общество и култура, Българска литература и Български език.

Участниците в конгреса ще проведат обсъждания в рамките на шестнадесет подсекции, посветени на: Антропология, социология, културология, Българската диаспора, История на българската литература, История на българския език, Съвременен български език (Сравнителни и съпоставителни изследвания), Българските земи през Античността, Българите през Средновековието, Българските земи и българите XV-XIX век, Нова българска история, Съвременна българска история, Диалектология, Сравнителна етнология, Българска етнология, Българистиката в чужбина, превод и преподаване на български език, Българската литература в европейски и световен контекст и Икономика.

През трите дни на конгреса ще се проведат и четири кръгли маси в областта на Кирилометодиевистиката, Българистиката, Златния век на цар Симеон и Дигитализацията.

Съпътстващата програма на Третия международен конгрес по българистика включва изложби, представяне на книги и Панаир на книгата.

В дните на третия конгрес по българистика в Ректората на Софийския университет ще бъдат открити изложбите „искони бѣ слово“, посветена на 1150-та годишнина от създаването на славянската азбука, документалната фотоизложба „Италианският скулптор Арналдо Дзоки и българското освобождение“, експозициите „Младежката контракултура в България през 70-те и 80-те години на ХХ век“ и „Преходът. Образи“, изложба на 30 авторски творби на Йордан Шентов, посветени на Априлското въстание, както и изложба на Държавна агенция „Архиви“.

Съпътстващата програма предвижда представяне на изданието „Германско-българският културен и научен обмен“, хърватско-българския сборник „Хървати и българи през вековете – история, култура, изкуство и език“, както и книги на Албина Хайрулина и доц. Елена Хаджиниколова.

В рамките на културната програма на Третия международен конгрес по българистика участниците ще посетят Музея на Софийския университет, Музея по палеонтология и исторична геология, Музея по минералогия, петрология и полезни изкопаеми, Музейната експозиция за историята на радиото във Факултета по журналистика и масова комуникация, Университетската ботаническа градина и университетския театър-лаборатория „Алма Алтер“, който ще има три премиерни представления.

Предвидени са и посещения на културно-исторически обекти в централната част на София, сред които криптата на катедралния храм „Св. Александър Невски“, Националния етнографски музей, Националния археологически музей, археологическите разкопки на антична Сердика, Боянската църква, част от списъка на културното наследство на ЮНЕСКО, и Националния исторически музей.

Пълна програма на Третия международен конгрес по българистика и списък на участниците се намират в интернет страницата на адрес: http://bulgarianstudies.org/

 

ПРОГРАМА

 

23 май 2013 г.

12.30 часа, централно фоайе на Ректората. Откриване на изложбата „искони бѣ слово“

16.00 часа, фоайе пред 272-ра аудитория. Откриване на изложбата „Италианският скулптор Арналдо Дзоки и българското освобождение“

16.30 часа, Аулата. Представяне на филма на БНТ „Дивният флорентинец“, посветен на Арналдо Дзоки.

18.00 часа, 224-та аудитория, първи етаж, Северно крило. Представяне на книгата на Албина Г. Хайрулина-Валиева „Древните българи в лингвистичния, културния и исторически контекст на евразийското пространство“ от доц. Венета Янкова

18.30 часа, фоайе пред 65-та аудитория. Откриване на изложбата „Преходът. Образи“

 

24 май 2013 г.

12.00 часа, 272-ра аудитория. Тържествено откриване на Третия международен конгрес по българистика.

  • Приветствено слово на Ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски”;
  • Приветствие на президента на Републиката Росен Плевнелиев;
  • Приветствие на министъра на образованието, младежта и науката;
  • Приветствие на председателя на Българска академия на науките;
  • Приветствие от Организационния комитет на Третия международен конгрес по българистика;
  • Приветствие от проф. Габор Балаж (Унгария);
  • Награждаване на победителите в Седмия национален литературен конкурс за стихотворение и разказ на фондация “Св. Климент Охридски”;
  • Връчване на стипендията на Фондация „Блага Димитрова“ на студент от Факултета по славянски филологии.

14.30 часа, Аулата. Връчване на Почетен знак със синя лента на Софийския университет на проф. Камал Абдуллаев, ректор на Славянския университет в Баку

15.30 часа, фоайе пред Музея на СУ, пети етаж, Северно крило. Откриване на авторска изложба (живопис и графика) на Йордан Шентов, посветена на Априлското въстание

16.00 часа, фоайе на първия етаж, Северно крило. Откриване на изложбата „Основи на българския парламентаризъм“, подготвена от Държавна агенция „Архиви“. Експозицията ще бъде представена от председателя на Агенцията доц. д-р Мартин Иванов

16.30 часа, Аулата. Изпълнение на групата за автентичен фолклор „Бистришките баби“ в рамките на представянето от Столичната община на кандидатурата на София за културна столица на Европа през 2019 г.

 

25 май 2013 г.

10.30 часа, 35-та аудитория, Северно крило. Представяне на проекта SUDIGITAL

10.30 часа, втори етаж, Северно крило. Откриване на Панаир на книгата

11.00 часа, Аулата. Проф. Хелмут Шалер и проф. Румяна Златанова представят книгата „Германско-българският културен и научен обмен“ (“Deutsch-bulgarischer Kultur-und Wissenschaftstransfer“). Събитието е организирано от Посолството на Федерална република Германия

14.00 часа, Аулата. Проф. дин Светозар Елдъров представя хърватско-българския сборник „Хървати и българи през вековете – история, култура, изкуство и език“

15.30 часа, Аулата. Представяне на изложбата „Старобългаристични издания на Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“ от проф. дин Димитър Кенанов

 

26 май 2013 г.

10.00 часа, Аулата. Представяне на книгата „Научное общество болгаристов республики Молдова, Тараклийски государственый университет имени Григория Цамблак, Тараклии-200 лет“ от доц. д-р Елена Хаджиниколова.

13.00 часа, Аулата. Тържествено закриване на Третия международен конгрес по българистика.