Начало / Новини / Календар / Софийският университет ще подпише договор за стратегическо сътрудничество с „Юниливър“

Заседателна зала на факултета по Химия и фармация

На 23 май (четвъртък) от 16:15 часа в Заседателната зала на факултета по Химия и фармация ще се подпише договор за стратегическо научно сътрудничество между международната фирма „Юниливър“ и Софийския университет „Св. Кл. Охридски”.

Фирмата „Юниливър“ е световен лидер в производството на бързооборотни стоки като козметични и миещи препарати, освежаващи напитки и хранителни продукти. Сред най-известните марки на фирмата са козметичните препарати Dove и VO5, дезодорантите Rexona и Axe, чайовете Lipton, сладоледите Ben & Jerry’s и Algida, майонезите Hellmann’s, маргарините Becel, почистващите препарати Cif и Domestos, и много други. Във филиалите на фирмата по целия свят работят над 150 000 човека, а годишния й оборот е над 50 млрд. евро. Всяка година фирмата отделя над 1 млрд. евро за научни изследвания, свързани с развитието на нови продукти.

През последната година „Юниливър“ започна изграждането на мрежа от ограничен кръг партньорски лаборатории по целия свят със специфична експертиза в определени научни области. Като един от стратегическите партньори на фирмата е избрана катедрата по Инженерна химия във факултета по Химия и фармация на СУ „Св. Кл. Охридски”. В тази катедра работят световно известни изследователи в областта на повърхностно-активните вещества, пените и емулсиите – системи, които намират широко приложение както в химичните технологии, така и в козметичните, хранителните и фармацевтичните продукти. Подписването на такова споразумение за стратегическо партньорство ще даде възможност за сключването на поредица от споразумения за решаването на конкретни научни задачи от интерес за фирмата и с финансиране от нея. В бъдещите договори могат да се включат и други колеги от Факултета по химия и фармация и от другите факултети на СУ „Св. Кл. Охридски”. Освен това, настоящото споразумение за партньорство поставя СУ на световната карта като един от малкото на брой университети, с които фирмата ще си партнира през следващите години.

От страна на „Юниливър“ договорът ще бъде подписан от д-р Роджер Лийч, ръководител на отдела за междунардно сътрудничество. От страна на СУ „Св. Кл. Охридски” ще присъстват чл. кор. проф. дбн Румен Панков, зам.-ректор на СУ, инж. Божил Добрев, ръководител на НИС, чл. кор проф. Тони Спасов, декан на ФХФ, проф. дхн Николай Денков, ръководител на катедра Инженерна химия и ръководител на проекти с фирмата Unilever, акад. дфзн Петър Кралчевски, предишен ръководител катедрата по Инженерна химия и ръководител на проекти с фирмата Unilever, и други изследователи и преподаватели от факултета по Химия и фармация.