Начало / Новини / Календар / Софийският университет и Българската стопанска камара ще подпишат Меморандум за сътрудничество

Заседателна зала № 1

Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дин Иван Илчев и изпълнителният председател на Българската стопанска камара – Съюз на българския бизнес Божидар Данев ще подпишат на 21 юни 2013 г. в 11.00 часа в Заседателна зала № 1 на Ректората Меморандум за сътрудничество.

Най-старото висше училище е първият университет в България, който сключва подобно споразумение с една от най-големите и влиятелни български работодателски организации. В последните три години Софийският университет „Св. Кл. Охридски“ е на първо място в националните рейтинги във всички 21 професионални направления, в които обучава своите студенти. Обединявайки усилията си, Софийският университет „Св. Кл. Охридски“ и Българската стопанска камара създават основата за дългосрочно сътрудничество. То ще допринесе за допълнително повишаване на качеството на обучението в СУ и ще ангажира активно и работодателската организация при подготовката на квалифицирани кадри в различни сфери на бизнеса и администрацията.

С подписването на документа за първи път в България започва процес на обвързване на учебните планове и програми на специалности и магистърски програми на Софийския университет с резултатите от проекта на Българската стопанска камара за идентифициране на компетентности по длъжности и специалности, стандартите на бизнеса и придобиването на т.нар „меки умения“. Целта е да бъде създадена ефективна система за външно оценяване на тези умения и на гаранция чрез тяхното сертифициране, че при завършването си възпитаниците на Софийския университет отговарят на изискванията на работодателите.

Софийският университет и Българската стопанска камара ще обединят усилията си за подготовка и изпълнение на съвместни проекти. Специален акцент в дейността ще бъде организирането на стажове и учебни практики за студентите на Софийския университет. Предвидени са съвместни дейности при организирането на квалификационни и преквалификационни курсове, както и тестване и валидиране на инструменти за оценка на компетенции.

Софийският университет и Българската стопанска камара ще разработят и предложения за усъвършенстване на нормативната уредба в сферата на образованието. Сред предложенията са промени в системата за планиране на приема в държавните университети и адаптирането й към изискванията на обществото и бизнеса, както промяна в системата за финансиране на висшето образование, което да гарантира повишаването на качеството на обучението.