Начало / Новини / Календар / Семинар „Преводна рецепция на античната драма в България”

Зала 2

В рамките на Майските дни на културата Катедрата по класическа филология организира семинар на тема „Преводна рецепция на античната драма в България”.

На семинара под формата на свободна дискусия ще бъдат представени част от постигнатите резултати в рамките на проекта „Арион – документиране и изследване на рецепцията на античната драма в България”, развиван от специалисти от СУ и ПУ с подкрепата на Фонд "Научни изследвания", 2010–2013 г.

Ще бъдат обсъдени въпроси, свързани с историята на преводите на драма в България, с някои знакови успехи и провали в това поле, както и с различните преводачески подходи с оглед на различните типове употреба на съответния превод: като класическа литературна творба, като исторически извор, като текст за поставяне на сцена... Отговорите ще бъдат търсени с участието на преводачи от различни поколения, редактори, критици и издатели, зрители, читатели, изследователи... Откъси от трагедии и комедии ще прозвучат в изпълнение на студенти от Бакалавърската програма на специалност „Класическа филология”.

Модератор на дискусията: д-р Невена Панова.

ArionMay(1)