Начало / Новини / Календар / Публична лекция на Маргрет Гребович

Театър "Алма Алтер"

Този май Културният център на Софийския университет организира публична лекция на полската философка Маргрет Гребович, последвана от дискусия, модерирана от Тодор Христов. Гребович е известна с работата си в областта на феминизма, куиър теорията и радикалната демокрация, а в последните години научните й интереси са насочени към общите блага и публичната собственост, дивата природа, дивите животни и съжителството с домашни любимци.

В лекцията си на 26 май 2023 г. в Театър "Алма Алтер" от 18.30 часа тя ще представи най-новата си теоретична работа върху философските аспекти на осиновяването на животни от приюти: обсебени от идеята, че сме техни благородни спасители, не пропускаме ли да забележим, че всъщност кучетата спасяват нас? А от какво ни спасяват? В лекцията си Маргрет Гребович ще развие тезата, че да си вземеш куче е проява на вяра – вяра в човечеството. Но бъдещето на човечеството, към което кучетата ни водят, няма да се осъществи чрез обгрижването на все повече домашни любимци. Не само защото кучетата не са хора и не могат да заменят живота с други човешки същества, а и защото ги използваме, за да възпроизведем непълноценни модели на онова, което смятаме за живот и съществувание.

Grebowicz-web

Маргрет Гребович получава докторската си степен по философия от университета „Емъри“ [Without a Knowing Subject: Thought, Responsibility, and the “Future” of Science, Committee: David Carr (Director), J. N. Mohanty, and Jacques Derrida]. Преподавала е в университета Хюстън-Даунтаун и в колежа Гаучър в Балтимор в САЩ, в Университета на Тюмен (Русия), а в момента е доцент в Силезийския университет в Катовице, Полша. Някои от книгите й са Rescue Me: On Dogs and Their Humans (2021), Mountains and Desire: Climbing vs. The End of the World (2020), Whale Song (2017), The National Park to Come (2015), Beyond the Cyborg: Adventures with Donna Haraway (2015, в съавторство с Хелън Мерик). Тя е редактор на сборниците Gender After Lyotard (2007) и Lyotard and Critical Practice (2021) (съвместно с Киф Бамфорд). Есетата й са публикувани в издания като The Minnesota Review, The Philosophical Salon и The Atlantic.

Лекцията ще се проведе на английски език.