Начало / Новини / Календар / Публична лекция на Майкъл Хардинг и Лейф Елгрен

Конферентна зала

Събитието се организира от Посолството на Кралствата Елгаланд-Варгаланд в България и Културния център на СУ „Св. Климент Охридски”. То е част от програмата по откриването на Посолство на Кралствата Елгаланд-Варгаланд в България.

'1982-2014 - analogue to digital... and back again!’ – презентация на Майкъл Хардинг.

Основните проблеми, които Майкъл Хардинг ще засегне в лекцията си са: създаване и продуциране на изкуство на звука, тенденции и технологии; развитие в историята; мястото, което звукът заема спрямо другите изкуства и обвързаността му с науката.

Майкъл Хардинг следва свой път, предначертана както от технологичните открития, така и от културно развитие от края на 50-те до ден днешен. От 1982 насам Хардинг развива проекта Touch (www.touch33.net) съвместно с Jon Wozencroft

“Кралствата Елгаланд-Варгаланд” - Лейф Елгрен и Карл Майкъл вон Хаусволф.

“Кралствата Елгаланд-Варгаланд” е съвместен проект на Лейф Елгрен и Карл Майкъл вон Хаусволф, основан през 1992 г. В лекцията си ще коментират разрастването на КРЕВ, вътрешната и външната политика на кралствата, изкуство и политическа утопия.

Лейф Елгрен е известен с проучванията си върху The ParaPsychic Acoustic Research Cooperative [PARC] в колаборация с Ash International, както и с пъвото проучване върху паранормалния феномен – EVP или Electronic Voice Phenomenon.

Карл Майкъл вон Хаусволф работи предимно аналогово, негов основен инструмент е записващ магнитофон. Той експериментира с електричество, функции на честотите и тонална комуникация. В последно време разработва концептуална форма на sound art, включващ теми като архитектура и урбанизация, и се занимава с изследвания върху плъхове и ларви.