Начало / Новини / Календар / Публичен дебат по повод 25-та годишнина от посещението на Франсоа Митеран в София

Зала "Америка за България", Ректорат

На 18 и 19 януари 1989 президентът Франсоа Митеран закусва с 12 български интелектуалци, между които е и бъдещият президент на Републиката Желю Желев, участва в кръгла маса в Българската академия на науките, посещава 9-та гимназия, удостоен е със званието Доктор хонорис кауза на Софийския университет и се среща със студентите.

Юлия Кръстева придружава президента и съпругата му: „Никой не предполагаше, че Стената ще падне. Знаехме, че системата постепенно се разлага, прояжда се и се разпада, но смятахме, че това ще продължи с години. Сега, отправяйки поглед назад във времето, виждаме, че ситуацията е била доста „назряла“. Тогава се срещахме с дисиденти, разбира се в полулегалност в кафенетата рано сутрин. Но все пак ги срещахме. Спомням си и срещата със студентите в Софийския университет. Франсоа Митеран и Тодор Живков трябваше да разговарят със студенти в голямата амфитеатрална зала. Баха поканени само комсомолци. Но дойдоха и доста други. Един младеж попита Митеран какво мисли за държавите, в които диктатори се задържат на власт против волята на народа. Неудобен въпрос за Митеран, толкова очевидна беше алюзията с Живков. Той отговаря “При определени обстоятелства е по-важно да зададеш някой въпрос, отколкото да получиш отговор.” И наистина, смелостта на този млад човек беше знак за поврата, който назряваше.“ (http://www.kristeva.fr/comme-un-polar-metaphysique.html).

"Срещата със студентите от СУ "Св.Климент Охридски" е вдъхновяваща. На излизане Митеран споделя със съпругата си, че българската младеж е съзряла за демокрация." (Иво Христов, Митеран, между Волтер и Русо, София, 2000).

Освен ознаменуването на този паметен ден, в Софийския университет ще бъде осъществено нещо повече: публичен дебат с младежите, родени в контекста на новите свободи и дейни участници в изграждането на демокрацията. Трите кръгли маси ще бъдат поле за обмен и размисъл върху края на преходите, европейското приобщаване и мобилизирането на гражданското участие.

 

Програма

 

Осигурен е симултанен превод на френски и на английски език

 

11 ч. – 12 ч. : Откриване

- проф. Иван Илчев, ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

- г-н Тиери Репентен, министър по европейските въпроси

Дебат с публиката

12 ч. – 13.30 ч.: Краят на прехода?

Периодите на преход след 1989: как се развиха институциите и икономиката? Поява на гражданското общество, ново отношение към държавата...

В бившите комунистически страни демокрацията страда от слабата правова държава. Нови опасности заплашват всички европейски страни, но най-вече младите демокрации: популизъм, липса на толерантност, ескалация на крайностите

Участници: Алфредо Фосколо (бивш политически затворник, участник в изграждането на историческата памет), Михал Хавран (словашки блогър), Ивайло Знеполски (бивш министър на културата, Софийски университет); Жюлиен Арну (Изследователски и образователен център за административни и публични науки в университета Париж ІІ).

Модератор: Антоний Гълъбов (Нов български университет).

Обеден коктейл

14.30 ч. – 16 ч. : За да се справим с предизвикателствата... Европейският съюз?

След присъединяването към Европейския съюз, който е общност на обмен на практики и на идеи, какви са новите пречки и/или необходимата подкрепа?

Каква е България в Европейския съюз: какъв е проектът на България за Европейския съюз и какъв е проектът на Европейския съюз за България? Уместен ли е въпросът за съвместимостта на съвременна България с общността на Европейския съюз?

Участници: Георги Димитров (катедра Европеистика, Софийски университет), Силви Кауфман (журналист, в. Льо Монд), Ингрид Шикова (катедра Европеистика, Софийски университет), Антоний Тодоров (департамент Политически науки, Нов български университет), Свитлана Залишчук (координатор на движението "Честно" и на гражданската кампания "New Citizen").

Модератор: Любов Панайотова (директор на Европейски институт, София).

Кафе-пауза

16.30 ч. – 18 ч. : Къде е мястото на гражданите?

Ролята на новите форми на демокрация за гражданското общество в политическия преход след 1989 година.

Развитието на гражданствеността и мобилизацията на общностите – перила на демокрацията или преддверие на политиката?

Новите очертания на ангажираността.

Къде е мястото на гражданите, изправени пред различните форми на популизъм?

Участници: Десислава Бошнакова (блогър, Нов български университет, Светла Енчева (блогър), Асен Генов (блогър), Камен Киров (студент, „Философия“, гл. секретар на Студентския съвет при Софийския университет), Атанас Янев и Делян Данаилов (студенти по право), Радина Банова и Мила Станчева ("Ранобудните студенти").

Модератор: Анна Кръстева (департамент Политически науки, Нов български университет).