Начало / Новини / Календар / Прожекция на филма "Момичето от Юга"

Прожекция на филма "Момичето от Юга"

Театър-лаборатория "@лма @лтер"

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски” и продуцентска къща „ПалимпсестВи канят на: "Момичето от Юга" /прожекция от кино клуб „Милениум”/

Заповядайте на 29 май, сряда, 19:00 часа, в театралната зала на СУ. Филмът ще бъде представен от доц. д-р Андроника Мартонова.

Вход - свободен.

Режисьор – Хосе Луис Гарсия. Аржентина, 2012;

94 мин., документален;

Със субтитри на български език

През 1989 г., поради непредвидени обстоятелства, Хосе Луис Гарсия замества брат си в аржентинската делегация на Световния младежки и студентски фестивал в Северна Корея.Той заснема сюрреалистичния пейзаж на онова лято, когато Северна Корея отворя за първи път врати за хиляди младежи от цял свят. Във фокуса на обектива му попада и младата активистка Лим Сук Юнг, представляваща студенти от Южна Корея. Тя пристига нелегално в Пхенян, въпреки забраната на собствената ѝ страна за пътуване до Северна Корея. Нейните думи срещу радикализацията на всяка политическа система и призива ѝ да се подпише мирен договор, с който да се сложи край на Корейската война и да се постигне отново обединение на корейския народ, очароват младия аржентински режисьор. След завършването на фестивала, на път за дома, Лим прекосява пеша най-охраняваната граница на планетата, като съсредоточава в този истински революционен жест желанието си да се жертва за своя идеал.

Завръщайки се в Южна Америка, Гарсия не спира да следи оскъдните новини, идващи от Корея, но никъде не се споменава за Лим Сук Юнг. Много години по-късно, в интернет пространството започва да се появява различна информация за съдбата на „Цветето на Съединението” – годините, прекарани в затвора, за смъртта на сина й и нейното отшелничество в продължение на години в будистки манастир, откъснат високо в планините на Южна Корея. Малко след това Лим Сук Юнг се появява отново в обществения живот.

Режисьорът се свързва с нея по имейл и предприема пътуване до Сеул, за да вземе интервю от изгубеното, но намерено „момиче от Юга”.