Начало / Новини / Календар / Проф. Жан-Пол Жаке ще стане почетен доктор на Софийския университет

Заседателна зала 1, Ректорат, СУ

В петък, 13 декември 2013 г., в 11.00 часа на тържествена церемония в Заседателна зала 1 на Ректората проф. д-р Жан-Пол Жаке ще бъде удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Проф. д-р Жан-Пол Жаке, който е почетен директор на Правната служба на Съвета на ЕС и почетен ректор на Университета на Страсбург, ще бъде удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ по предложение на Юридическия факултет на Софийския университет.

Проф. д-р Жан-Пол Жаке ще изнесе академично слово на тема: „Накъде върви Европейският съюз“.

Церемонията по удостояването на проф. д-р Жан-Пол Жаке с почетното звание на Софийския университет е част от Дните на Страсбург в Софийския университет, които Юридическият факултет организира в рамките на тържествата за 125-ата годишнина на Алма матер и по повод Международния ден за правата на човека 10 декември.

Проф. д-р Жан-Пол Жаке е най-големият авторитет в областта на правото на Европейския съюз. Дълги години е главен юрист на ЕС (директор на Правната служба на Съвета на ЕС, днес е Почетен директор). Работи като специален съветник в кабинета на Генералния секретар на Съвета на ЕС.

Член-кореспондент на Института по Европейско право – София.

През 2007 г. на български език е издаден знаменитият му учебник „Институционно право на ЕС”. Автор на над 200 публикации.

От 7 години проф. д-р Жан-Пол Жаке е лектор в Международната магистърска програма „Право на ЕС” на Юридическия факултет на СУ, осъществявана съвместно с Европейския университетски център (Нанси, Франция) и университетите на Страсбург, Париж, Люксембург и Брюксел, под патронажа на министър-председателя на Република България и посланика на Френската република в София.

Дни на Страсбург в СУ