Начало / Новини / Календар / Проф. Манфред Петерс ще бъде удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

Аула, Ректорат

На тържествена церемония, която ще се състои на 14 октомври 2019 г. от 11.00 ч. в Аулата в Ректората проф. Манфред Петерс ще бъде удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото висше училище в България е на Факултета по класически и нови филологии.

Проф. Петерс ще произнесе академично слово на тема: „Френският език – вектор на култури и науки“.

Манфред Петерс е роден в Кромбах, Белгия. Доктор по философия и филология, професор в Университета на Намюр, Белгия, той ръководи като декан в продължение на осем години Философско-филологическия факултет, оглавява и колежа на деканите от френскоезичните белгийски университети.

Проф. Петерс е действащ член на европейската академия за науки и изкуства, има повече от сто книги и научни публикации на различни езици: немски, английски, френски, японски, люксембургски, полски, португалски, руски, суахили. Изследователските му интереси са в областта на лингвистичните теории на XVI век; социолингвистиката; междукултурния диалог; ранноезиковото обучение; педагогиката на критическото осмисляне.

Като президент от 2003 г. до 2008 г. на Асоциацията на факултетите по филологии и хуманитарни науки на френскоезичните университети (AFELSH) - институционална мрежа на Университетската агенция на Франкофонията, проф. Манфред Петерс организира през май 2006 г. с членуващия в асоциацията Факултет по класически и нови филологии международна конференция в Софийския университет под надслов: „Мястото на филологиите и хуманитарните науки в обществото на 21 век”. По негова инициатива се изготвя заключителния документ на конференцията -„Софийският манифест” - един мобилизиращ и актуален в наши дни текст, утвърждаващ аргументирано ролята и мястото на филологиите и хуманитарните науки в обществото на XXI век, приет от участниците в конференцията от Албания, Белгия, България, Буркина Фасо, Камбоджа, Канада, Франция, Ливан, Северна Македония, Мадагаскар, Румъния, Русия, Сърбия, Черна гора, Тунис, Виетнам и разпространяван в последствие по света.

В продължение на 15 години Манфред Петерс извършва за Университетската агенция на Франкофонията близо хиляда акредитации и оценявания на факултети, научни мрежи, изследователски, докторантски и стажантски проекти, научни форуми. В продължение на два мандата по три години той е член на Научния съвет на агенцията и продължава да е сред активните членове на Експертната комисия за Западна Европа.

Повече от четвърт век Манфред Петерс е президент на Университета на мира, основан през 1960 г. от лауреата на Нобелова награда за мир Доминик Пир, и продължава да е член на академичния му съвет. Той е генерален делегат на Европейската организация за правата на човека и основните му свободи; член на Междууниверситетска изследователска група с участието на белгийски университети в подкрепа на политики за мир; член на Генералната асамблея за изследвания върху мира и гражданското общество към Свободния университет на Брюксел; експерт към Националния изследователски фонд на Люксембург и към австрийската Академия на науките; представител на правителството на немскоезичната общност във федералния съвет за научна политика; член на управителния комитет за проекти по ограмотяване към Фондация крал Бодуен; член на изследователската група „Език и труд” към Националния център за научни изследвания в Париж.

Особено място във впечатляващата по обхват и дълбочина изследователска и обществена дейност на Манфред Петерс заема неговата работа на африкански терен: в Зимбабве в областта на езиковата политика; в Сенегал като организатор и участник в конгрес за женското предприемачество; в Кот д’Ивоар като съветник на правителството за разрастване на университетите; в Мадагаскар като оценител на факултет по филологии и хуманитарни науки и на социолингвистична мрежа; в Демократична република Конго като инициатор, оценител на проекти за развитие, организатор на научни форуми, издател на научно списание; в Бурунди и Руанда с дейности в областта на педагогиката на критическото осмисляне.

За изключителните му заслуги към обществото, към науката, към образованието и към културата Манфред Петерс е удостоен с най-високите държавни отличия на Белгия: той е офицер на Ордена Леополд; велик офицер на Ордена Леополд II; командор на Ордена на короната. Носител е на високи награди на Германия, Австрия и САЩ.

plakat DHC Peters