Начало / Новини / Календар / Проф. Герхард Паулус от Университета „Фридрих Шилер“ в Йена ще бъде удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

Аула, Ректорат

На тържествена церемония, която ще се състои на 22 май 2018 г. в 11.00 часа в Аулата на Университета, проф. Герхард Паулус ще бъде удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото и авторитетно висше училище в България е на Физическия факултет и е за приноса на проф. Герхард Паулус за високи научни постижения в областта на фотониката, физиката на свръхсилните светлинни полета и взаимодействието им с материята, за дългогодишната съвместна научна работа с изследователи от Физическия факултет на Алма матер и реалното съдействие със специализирана апаратура, както и за активната му позиция по проблемите на обучението по физика в университетите в Германия, Европа, САЩ и България.

Проф. Герхард Паулус ще произнесе академично слово на тема: „Отплатата за завръщането на фотоелектроните у дома, в близост до йоните-родители: Раждането на аттосекундната лазерна физика“.

Проф. Герхард Паулус е роден през 1966 г. През 1992 г. се дипломира като физик в Университета „Лудвиг Максимилиан“ в Мюнхен. В периода 1992 – 1995 г., вече като докторант, провежда изследванията си в същия университет и в Института „Макс Планк“ по квантова оптика в Гархинг, Германия. Докторската си дисертация защитава през 1995 г., а през 2002 г. се хабилитира.

В периода 2003 – 2007 г. е доцент в A&M University в Тексас, САЩ, a oт 2007 г. – професор в Университета „Фридрих Шилер“ в Йена, Германия. В същия университет той е ръководител на Катедрата „Експериментална физика - Нелинейна оптика“. Бил е директор на Института по оптика и квантова електроника на университета (2008-2013 г.), член на Сената на университета (2010-2013 г.), а от април 2013 г. е декан на Факултета по физика и астрономия.

Проф. Паулус е съосновател и член на Съвета на директорите на Института „Хелмхолц“ в Йена, който оперира със свръхмощни тераватна и петаватна лазерни системи, генериращи фемтосекундни импулси. Член е на ръководния екип на Школата по фотоника на името на Ернст Аббе в същия университет.

Проф. Герхард Паулус е автор на повече от 200 научни публикации, сред които първите в света, отнасящи се до т.нар. „плато” при надпраговата йонизация и до абсолютната фаза на светлинните вълни. Статиите му по генериране на екстремно къси и интензивни лазерни полета и взаимодействията им с атоми, молекули и кондензирани среди са с особено силен резонанс в професионалните среди. Неговите резултати са цитирани над 8 000 пъти.

Проф. Герхард Паулус е член на Международния комитет по аттосекундна физика АТТО, на Научния и технически надзорен комитет на Центъра по импулсни лазери в Саламанка, Испания, на Научния комитет на Инфраструктурата „Екстремна светлина” (Аттосекунден импулсен лазерен източник ELI-ALPS, Унгария), също на Научните комитети на лазерните инфраструктури IZEST-APOLLON и LULI в Сакле, Франция.

Автор е на 4 немски и на един американски патент. Рецензент е на редица научни списания, сред които Nature, Science, Physical Review Letters и Optics Letters.

В резултат на дългогодишното и плодотворно сътрудничество на ръководения от него екип с изследователи от Катедра „Квантова електроника“ на Физическия факултет на Софийския университет, са публикувани съвместно не по-малко от 27 статии с импакт-фактор (1 – в Nature Physics), 14 статии с импакт-ранг, 2 доклада на конференции, публикувани в пълен текст. Представени са над 60 съвместни устни и постерни доклади на международни конференции.

В лабораторията на проф. Паулус в Института „Макс Планк“ по квантова оптика са работили трима български стипендианти на Фондация „Александър фон Хумболт“. В неговата група в Йена са провеждани съвместни изследвания в рамките на проекта LaserLab Europe. Това са само няколко примера за плодотворна съвместна работа по сингулярна и фемтосекундна фотоника, започнала преди повече от 20 години.

В публичните си изяви проф. Паулус се е ангажирал и с обществено значими проблеми – използването на възобновяеми енергийни източници и преподаването по физика в средните училища и в университетите в Германия, САЩ и Европа.