Начало / Новини / Календар / Проф. дюн Васил Мръчков ще бъде удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

Аула

Тържествената церемония ще се състои на 27 януари 2015 г. в 17.00 часа в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото и авторитетно висше училище в България е на Юридическия факултет на СУ.

Проф. дюн Васил Мръчков има изключителен принос за обучението на студенти и подготовката на академични кадри в областта на трудовото и осигурителното право в Софийския университет. Преподава задължителните учебни дисциплини „Трудово право“ и „Осигурително право“. Създател и първи преподавател в дисциплината „Международно трудово право“.

Проф. Мръчков е автор на пет учебника, десет монографии, десет коментара и практически ръководства, 34 студии, 207 статии, 19 рецензии и информации и десетки научно-популярни публикации на български, английски, испански, полски, руски и френски език. Автор е на първия след 1957 г. български учебник по трудово право, на първия български учебник по осигурително право и на първия и единствен досега учебник по международно трудово право. Работил е в Комитета по правата на човека на ООН, в Административния съвет на Международната организация на труда и Международната асоциация по трудово право и обществено осигуряване.