Начало / Новини / Календар / Представяне на трилогията: „Лицето ти утре” на Хавиер Мариас

Представяне на трилогията: „Лицето ти утре” на Хавиер Мариас

Tеатрална зала на СУ

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски” и издателство „Алтера” Ви канят на представянето на трилогията: „Лицето ти утре” на Хавиер Мариас.

С участието на: Людмила Илиева-Сивкова (преводач на трилогия), Георги Илиев (редактор на превода), Маргита Гошева (актриса), прочит на откъси от романа.

Хавиер Мариас е една от безспорните звезди на съвременната испаноезична литература. Познат е на българската публика с романите си „Всички души” и „Сърце тъй бяло”. Трилогията „Лицето ти утре" се смята от критиката и от самия писател за най-значимото му произведение. Романът печели наградата за проза Саламбо през 2003.

В „Лицето ти утре" Мариас ни въвежда в мрачния свят на шпионажа и политическия хайлайф. На микрониво трилогията проследява живота на интелектуалеца Жак Деса, вербуван за свръхсекретна група, част от британското разузнаване. На макрониво това е роман за идеологическите парадокси на 20. век – фашизма, Студената война, 11-ти септември... Към всичко това се добавят смразяващи кръвта разкази за ужасите на Испанската гражданска война и Втората световна война, психологически отклонения, посветени на любовта и нейната загуба, изящни писателски бележки върху Сервантес, Толкин, Лорънс Даръл.

Писателят и детективът имат сходни професии. Те разгадават културата на другия и се опитват да провидят какви ще са лицата ни утре.

Трилогията включва романите: „Лицето ти утре I. Треска и копие”, „Лицето ти утре II. Танц и сън”, „Лицето ти утре III. Отрова и сянка, и сбогуване”