Начало / Новини / Календар / Представяне на поредица дебюти: Нова поезия и проза

Представяне на поредица дебюти: Нова поезия и проза

Театрална зала

Културният център и Университетско издателство на СУ „Св. Климент Охридски” представят поредицата за дебюти: Нова поезия и проза. Събитието ще се проведе на 22 май от 19:00 часа в Театралната зала на СУ.

През есента на миналата година по идея на директора на Университетското издателство „Св. Климент Охридски“ Димитър Радичков започна дебютната поредица „Нова поезия и проза“. Дни преди Коледа бяха издадени първите три книги от поредицата: „Начало и край“ на Белослава Димитрова, „Острови“ на Стоян Ненов и „Следобеди, които...“ на Александър Христов.

Приемът на критика и публика бе повече от добър. Александър Христов и Стоян Ненов спечелиха първо и второ място на конкурса „Рашко Сугарев“; отделно Ал. Христов спечели втора награда на „Южна пролет“, а Стоян Ненов заминава след броени дни на Sozopol Fiction Seminars. Белослава Димитрова бе определена като най-интересен поет от самите участници на „Южна пролет“.

Преди Коледа обещахме да имаме и Великденска серия от трима автори. Ето ги:

Надежда Дерменджиева, „Без упойка“,

Зорница Гъркова, „Пътят на мравките“,

Христо Раянов, „Трудният начин“.

Вечерното четене ще започне с няколко думи на Димитър Радичков, след което водещият редактор на поредицата Ани Илков ще представи новите млади автори, които ще прочетат откъси от своите книги.

И една любопитна подробност: и шестимата публикувани автори са завършили Магистърската програма по творческо писане към Факултета по славянски филологии на СУ или са посещавали Семинара за бакалаври. Изглежда това има значение…