Начало / Новини / Календар / Представяне на новата книга на проф. Тодор Танев - „Държавничеството“

Представяне на новата книга на проф. Тодор Танев - „Държавничеството“

Клуб-ресторант на СУ „Яйцето“

Какво значи държавник? Авторът, дългогодишен ръководител на катедрите „Политология” и „Публична администрация”, се ангажира като учен с отговор тъкмо на този въпрос, облягайки се на експертизата си едновременно в политологията и административната наука.

Известната фраза „политиците мислят за следващите избори, държавниците – за следващите поколения” е „преведена” по следния начин: ако се подредят всички видове политици, от единия край ще са стотиците партийни функционери, от другата – единичните стратегически архитекти на бъдещето.

Изследването почива върху общото между създателите на следкризисни „чудеса” по света – Дън Сяопин, Махатма Ганди, Конрад Аденауер, Голда Меир, Стефан Стамболов… личности, така различни от други, които лекомислено са наричани държавници. Авторът противопоставя миналото на партийната политика на бъдещето на конкретните политики, за да придаде актуален смисъл на дефиницията за държавничество. „Държавничеството” е книга, която приканва към дългоочакваната дискусия за това изстрадало понятие.