Начало / Новини / Календар / Представяне на книгата „Приказки” от Огуст Стриндберг

Зала 1

Специалност „Скандинавистика” към Катедра по германистика и скандинавистика в СУ „Св. Климент Охридски” и издателство „Авангард принт” организират представяне на книгата „Приказки” от Огуст Стриндберг.

На българската аудитория Стриндберг е познат предимно като драматург. Личността и творчеството му и до днес са предмет на горещи спорове.

Настоящото издание дава възможност на българския читател да се докосне до неговите приказки. В тях се разкрива един друг Стриндберг. Стилът тук се откроява с поетично описание на детайлите, с финес и деликатност. Един нов вид майсторство отличава повествованието, което е наситено със светла тъга, чар, игривост, хумор и мила ирония, редом с дълбочина на чувствителността. Това спасява приказките, както от сантименталност, така и от назидателност. Удивително е голямото познание на Стриндберг за човека и за природата с нейните тайни и мъдрост. С тази книга той заема достойно място в редиците на разказвачите на приказки за всички възрасти, а приказките наистина могат да се подпишат с „Огуст Стриндберг, ученик на Х. К. Андерсен”.

Книгата представят преводачката д-р Свежа Дачева-Филипова и д-р Надежда Михайлова.