Начало / Новини / Календар / Представяне на 6-ти брой на електронното списание „Пирон”

Представяне на  6-ти брой на електронното списание „Пирон”

Конферентна зала

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски” Ви кани на премиера на поредния 6-ти брой на електронното списание „Пирон” Визуална култура / визуални изследвания. Представянето ще се състои на 29 март, петък, от 18:00 часа в Конферентната зала на Ректората.

Водещ броя: д-р Нора Голешевска

Брой 6 на онлайн списание „Пирон" се фокусира върху съвременните визуални изследвания - едно интердисцлинарно поле, познато в България на малцина. Целта е да бъдат представени автори от различни точки на света, неизвестни или известни, нашумели или направо ключови. Тава са изследователи от САЩ, Европа и България, които в последните десетилетия работят задълбочено в тази посока: водещи теоретици като Мичъл, Бьом, Джей, Белтинг и др.. В последните 20-тина години те разработват концептуални категории, без които днес вече не можем - чували ли сте за „визуален обрат", за „антропология на образа", за „визуална реторика", за „скопични режими" и пр.? Интересен е и българският принос - изследвания върху съвременния визуален национализъм (Александър Кьосев), върху преобръщането перспективата на „скопичните режими" (Димитри Гинев), върху социолога-фланьор (Иван Евтимов), върху въображението и деконструкцията (Дарин Тенев). Най- младите автори (Моника Вакарелова, Димитър Божков) също не са за подценяване - заслужава си да прочетете приносите им върху негативността на образа в инсталациите на Болтански или коментарите им за Книга на пасажите на Бенямин. В броя има и рецензии върху текущия художествен живот на София, фланьорски, лични текстове, разбира се, има и визуален материал. И още много други неща. Специално ви обръщаме внимание върху „визуалната пайдея" на италианския политолог и философ Джовани Сартори, инициатор на критиката срещу видео-политиката.

Все пак за редакторите „Пирон на броя" си остава статията на художника-теоретик Красимир Терзиев. Тя изследва метаморфозите на фотографията в днешния хаотичен визуален поток и се фокусира върху дигиталната възпроизводимост на образа, проследявайки неочакваните и социални, и културни последствия.

Броят ще бъде представен от своите редактори, автори и първи читатели.