Начало / Новини / Календар / „Патриотизъм, популизъм и бъдещето на либералната демокрация“. Лекция на проф. Александър Кьосев

Конферентна зала, Ректорат

Какво е бъдещето на либералната демокрация в контекста на патриотизма и популизма? Отговор на този въпрос ще представи проф. Александър Кьосев в поредната лекция от серията „Бъдещето на либералната демокрация“. Тя ще се състои на 15 януари от 18:30 ч. в Конферентната зала на Софийския университет.

В лекцията ще бъде направено разграничение между понятията патриотизъм, национализъм и популизъм. Ще се обсъди кое може да се смята за полезен и кое – за вреден популизъм, по какъв начин и с каква цел популизмът използва националните символи, какво се променя в новото глобално състояние на популистките политики и защо те могат да бъдат подривни за либералната демокрация. Ще се обсъдят и възможностите и ограниченията пред гражданския патриотизъм.

За лектора:

Проф. Александър Кьосев е историк на културата и литературовед. От 2009 г. е директор на Културния център на Софийския университет, а от 2010 – главен редактор на академичното списание за изкуства и култура „Пирон“. Автор на четири книги и много студии и статии, съставител и редактор на 15 сборника. Носител на наградите „Рицар на книгата“ за цялостен принос от Асоциация „Българска книга“ и на националната награда „Христо Г. Данов“ за хуманитаристика 2014 г., член на множество международни научни мрежи. Изследователските му интереси са в областта на теорията на четенето и читателските практики, културна история на тоталитаризма, история на утопията, колониални и самоколонизиращи процеси в културата. Негови критически и теоретични текстове са превеждани на над 10 езика.

За поредицата:

Имат ли валидност старите ценности в серията от последователни кризи, които преживяваме – информационното пресищане, постистината, пандемията, реалната война в Украйна? „Бъдещето на либералната демокрация“ е серия публични лекции на Културния център на СУ, в които търсим отговорите на тези въпроси и дискутираме с видни политолози, юристи, историци и философи. Лектори в поредицата досега са били някои от най-изявените фигури в областта – доц. Огнян Минчев, доц. Светослав Малинов, проф. Даниел Вълчев, гл. ас. Ружа Смилова, проф. Димитър Вацов, проф. Евгений Дайнов, Явор Сидеров, проф. Красимир Стоянов, проф. Антоний Тодоров, Красимир Кънев, Калин Янакиев, Евгений Кънев, а нейни модератори: гл. ас. Ружа Смилова и проф. Александър Кьосев.

LD__Alexander-Kiosev fb

Линк към "Фейсбук": https://fb.me/e/1vYS3zGJ7