Начало / Новини / Календар / Откриване на изложба "Фотографи за природата - националните паркове на САЩ и България"

Галерия "Алма матер", Ректорат

Събитието се организира от Културния център към Софийския университет, Галерия "Алма матер" и Движение „Фотографи за природата“. Изложбата ще бъде открита на 20 февруари от 18.00 ч. в Галерия "Алма матер" (Северно крило, Ректорат). По време на откриването Борислав Сандов ще изнесе кратка лекция.

В изложбата, посветена на защитените територии в САЩ и България, са включени фотографии и образователни текстове за най-впечатляващите природни забележителности и археологически резервати на САЩ. Посетителите ще имат възможност да видят подбрани снимки, обособени в четири цвята: жълто (пустини) и зелено (планини), синьо (води) и червено (скали). Кадрите ще ни пренесат в места, неотменно свързани с представите ни за дивия запад – прословутите островръхи скали от „Долината на Монументите“, дълбоко нарязаните недра на Земята при Гранд каньон, високите върхове на Сиера Невада, класическата ледникова долина на Йосемити.

Изложбата, вдъхновена от отбелязването на 100-годишнината от създаването на Управление национални паркове – САЩ, си поставя за цел да представи не само природната красота, но и успешните начини за защита на тези земи, както и възможностите за туризъм и екстремни спортове. Снимките от българските национални паркове ни връщат към красотата на родната земя и ни дават възможност да продължим дискусията за опазването на нашите планини и на уникалното ни историческо наследство.

Photographers for the Nature

„Фотографи за природата“ е сдружение на фотографи от Европа и Америка, които обичат природата и са ангажирани с идеята да спомагат за опазването й. Като използват фотоапарат и камера, за да запечатат както красотата на Земята, така и проблемите, възникнали вследствие на негативните промени в климата и човешката безотговорност, те се надяват чрез фотографиите си да подтикнат хората към грижа за планетата ни.

Сдружението е създадено в края на 2015 година от Бони Кунева - Лавина, а инициатор на първия проект – пътуващата изложба „Националните паркове на САЩ – най-хубавата Американска идея“ – е Стефан Хаджианастасов. Включените снимки и текстове са резултат от съвместните им усилия през последните три години да документират националните паркове в „Новия свят“, както и да отбележат успешните методи за опазване и мениджмънт на ресурсите там. През последните четири месеца на 2016 година изложбата беше показана в няколко музея, университети и културни центрове в София и страната, както и в съпътстващата програма на Банско Филм Фест. След гостуването си в още няколко български града, изложбата продължава пътуването си към Италия, Швеция, Полша и Непал.

За кадрите от българските национални паркове и исторически места са допринесли фотографите Емил Рашков, Добрин Минков, Иван Миладинов, Иван Панкев, Николай Пандев и Дамян Хаджииванов