Начало / Новини / Календар / От 29 февруари до 2 март 2024 г. Центърът за визуална наука „Калейдоскоп“ организира Дни на визуалната наука

Зала „Арена София“

Премиерните прожекции на филмите за устойчиво развитие „Светът в риск“ и „Надежда за бъдеще“, създадени по инициатива на Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, ще бъдат излъчени в специална куполна конструкция, разположена в зала „Арена София“.

Какъв е светът днес и какъв ще бъде утре? Каква е ролята на всеки от нас, способни ли сме да се адаптираме към новата реалност и как изглежда тя? Отговорите дават учените от Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. По иновативен и въздействащ начин създадените по тяхна инициатива 3D продукции „Светът в риск“ и „Надежда за бъдеще“ потапят зрителите и им поднасят експлозия от сетивни преживявания. Основани на научни факти, филмите ни пренасят в най-горещите точки на планетата. Цялостното впечатление от това пътуване създава реална представа за трудностите, пред които е изправен светът.

Дни на визуалната наука ще се проведат в периода 29 февруари - 2 март 2024 г. Прожекциите са безплатни, като е необходимо да бъда направена предварителна резервация в сайта на инициативата.

Филмите ще се излъчват в специално изграден за целта купол, който създава условия за пълно 3D потапяне.

1

Повече за проекта:

Дни на визуалната наука e инициатива на ESG Lab и Центъра за визуална наука „Калейдоскоп“ към Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Организаторите целят да започнат разговор за устойчивото развитие и чрез визуалното и сетивно въздействие да обърнат внимание на темите, свързани с опазването на околната среда, енергия, вода, храна, отпадъци, биоразнообразие и обезлесяване, бедност, мир, сигурност и други. През 2024 г „Калейдоскоп“ ще гостува в различни градове в страната, а потапящите визуализации на научни факти ще достигнат до възможно най-много хора.

Продукциите са създадени от MP-Studio - пионери в областта на 3D визуалното изкуство, и са с висока степен на въздействие, което цели да ангажира и възпита младите хора като активни граждани и устойчиви потребители.

Институционален партньор на инициативата е Министерството на младежта и спорта

Проектът се осъществява с подкрепата на компании-съучредители, лидери в устойчивото управление и производство, сред които експертен партньор е ESG Lab, а спонсори са TotalEnergies; OMV Petrom, Yettel; #ПромениКартинката; Melexis; VIP Security, Асарел Медет АД; Уникредит Булбанк; Mastercard; Shelly Group; Астра Биоплант.