Начало / Новини / Календар / Oфициално закриване на изложбата „искони бѣ слово” в СУ

Централно фоайе на Ректората

Днес от 18.00 часа в Централното фоайе на Ректората ще се проведе официалното закриване на изложбата „искони бѣ слово”.

Тя е посветена на 1150-та годишнина от създаването на славянската азбука. Експозицията на изложбата представя в образ и текст историята на българската книжнина от идването на Кирило-Методиевите ученици в България през 885/6 година до създаването на История славеноболгарская през 1762 и началото на Българското възраждане. Някои от кадрите от средновековни ръкописи се показват за пръв път пред широката публика.

Изложбата „искони бѣ слово” е съвместно дело на катедрата по кирилометодиевистика на СУ „Свети Климент Охридски“, Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“, НГДЕК „Свети Константин-Кирил Философ“ и КМНЦ при БАН. Тя се осъществява с изключителната финансова подкрепа на СУ „Свети Климент Охридски“ и любезното съдействие на организаторите на Третия международен конгрес по българистика. В организацията й вложиха своя безвъзмезден труд и редица бивши възпитаници на НГДЕК и на СУ.

Визуалната концепция и дизайн на изложбата са дело на авторите Борис Мисирков, Георги Богданов и Кирил Кузманов, които с иновативния си подход на разполагане на различни типове обекти превърнаха изложбеното пространство в своеобразна машина на времето.

Седемдесет светещи пана, фрагментарно разпределени по теми, изпълват залата и напомнят за комплексната структура на историческото познание. Интерактивният мизансцен се допълва от внушителна хронологична визуализация на съдържанието, съпоставяща събития от европейската и българската история с развитието на славянската писменост. По този начин, оригиналният почерк на Мисирков, Богданов и Кузманов провокира не само любопитството към многообразието на българската история, но и чувство на приемственост и принадлежност.