Начало / Новини / Календар / Нощи с Шулц

Полски институт, ул. Веслец 12

През 2012 г. се навършват 120 години от рождението на Бруно Шулц и 70 години от неговата трагична смърт през ноември 1942 г. Сенатът на Република Полша обяви ноември 2012 г. за Месец на Бруно Шулц. „Сенатът на РП постанови да се почете този полски писател и артист, чиито произведения са признати от международната критика за едни от най-оригиналните явления в световната литература на XX век.” – подчертава се в резолюцията.

Полският институт в София обяви конкурса за студенти и начинаещи преводачи за превод на откъси от прозата на Бруно Шулц. Връчването на наградите ще се проведе в понеделник на 26 ноември.

На същата дата проф. Михал Павел Марковски ще изнесе лекция на за творчеството на Бруно Шулц „Шулц и екзистенцията”.

Михал Павел Марковски – литературен критик, литературовед, преводач и есеист, в момента завеждащ катедрата по полски език и литература в Университета Илиноис в Чикаго, професор в Ягелонския университет,. Автор на няколко десетки книги, в това число и събрани есета: Анатомия на любопитството (Anatomia ciekawości, 1999, награда на Фондация Кошчелски 2000), Провинение: есета за писането и четенето (Występek: eseje o pisaniu i czytaniu, 2001), Копнеж и идолопоклонничество (Pragnienie i bałwochwalstwo 2003), Непредвидимото (Nieobliczalne 2007), Всеобщата безнравственост. Шулц, екзистенция, литература (Powszechna rozwiązłość. Schulz, egzystencja, literatura 2012). Познавач на творчеството на Барт, Гомбрович, Дерида, Шулц, Пруст, Виткаци, Ницше и Лешмян.