Начало / Новини / Календар / „Настигат ли страните от Централна и Източна Европа останалите държави от ЕС?“ Мястото на България

Конферентна зала, Ректорат

На 13 януари 2015 г. в Конферентната зала на СУ ще се проведе публична дискусия с участието на Меглена Кунева, заместник министър-председател по координация на европейските политики и институционалните въпроси и доц. Румяна Коларова, ръководител на катедра „Политология”, директор на магистърска програма „Европейска интеграция” и секретар по връзки с гражданското общество на Президента на Република България.

Събитието се организира от катедра „Политология“ на Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски" и Институт „Отворено общество“-София.

Настоящето събитие има за цел да дискутира процеса на настигане на страните от ЦИЕ на по-старите страни-членки на ЕС, постиженията и предизвикателствата от различни гледни точки с фокус върху България.

Осем бивши комунистически държави от ЦИЕ са членки на ЕС повече от 10 години, България и Румъния от осем, а Хърватия от две. Миналата година тези страни отбелязаха две годишнини – четвърт век от падането на Берлинската стена и десет години от най-голямото, пето разширяване на ЕС. „Завръщането в Европа“ беше една от основните мотивации и водещ наратив по време на прехода и влизането в ЕС бе повратният момент в този процес. В исторически план, разширяването на ЕС несъмнено бе успех за обединяване на Европа след години на разделение, което промени фундаментално ЕС.

В същото време обаче завръщането в Европа се измерва не само с постигането на статут на членство. Влизането в клуба на богати, демократични и уредени страни не може да направи една страна такава автоматично. За страните от ЦИЕ, особено за техните граждани, достигането на подобни нива на развитие като на по-старите страни-членки в ЕС бе желана и очаквана цел, която да доказва осезаемо това „завръщане в Европа“ и ползите от членството в ЕС, като например нива на на икономическо развитие, стандарт на живот, добро управление и демокрация.

За да проследи и регистрира процесите на сближаване и раздалечаване в на Институт „Отворено общество“ - София ЕС използва „Индекс на настигането“ (The Catch-up Index). Индексът измерва и класира постиженията на 35 страни в Европа – страни членки и кандидатки, по 47 индикатора, разделени в четири категории – икономика, демокрация, качество на живот и управление.

Досега индексът има четири издания от 2011 насам, като последното е от месец декември 2014 г., което дава възможност да се определят тенденции и модели в процесите на развитие на отделни страни, групи от страни или определени категории. Индексът има и интерактивна онлайн платформа на www.TheCatchUpIndex.eu , която позволява на потребителите да видят класациите по страни и индикатори и да съставят свой „собствен индекс“, като използват наличните данни.

Основният извод, който се налага от „Индекс 2014“ е че настигането работи и дава резултати, но някои страни се възползват по-добре, а други – по-слабо от членството си в ЕС. Няколко страни от ЦИЕ се справят много добре като настигат референтната група от „западни държави“, стари страни членки. За съжаление, България и Румъния остават на последните места и в четирите издания на индекса. За утешение на изоставащите страни се вижда, че все пак страните-членки на ЕС се справят по-добре от страните, които са още извън ЕС.

Програма:

10:30 – 11:00 – Регистрация на участниците

11:00-11:15 Откриване на събитието

Доц. Румяна Коларова, ръководител на катедра „Политология”, директор на магистърска програма „Европейска интеграция”, секретар по връзки с гражданското общество на Президента на Република България

Георги Стойчев, изпълнителен директор на ИОО-София

11:20-11:40 – Основно изказване

Меглена Кунева, заместник министър-председател по координация на европейските политики и институционалните въпроси

11:40- 12:00 – Представяне на резултатите на „Индекс на настигането 2014 г.“

Марин Лесенски, програмен директор на Програма „Европейски политики“, ИОО-София

12:00-12:30 – Въпроси и отговори