Начало / Новини / Календар / „Миметичните машини и театърът на бъдещето": семинарът „Театър и философия" на Голяма сцена в Народния театър

Голяма сцена в Народния театър "Иван Вазов"

Семинарът „Театър и философия" – съвместна инициатива на Народния театър и Софийския университет „Св. Климент Охридски" се провежда от началото на настоящия театрален сезон и на академичната 2023/2024 г. всеки понеделник в Народен театър „Иван Вазов". Лектори от страна на Софийския университет са доц. д-р Камелия Спасова, доц. д-р Васил Видински, доц. д-р Мария Калинова, доц. д-р Огнян Касабов и доц. д-р Димитър Божков. От страна на Народния театър до момента като водещи се включиха: д-р Мира Тодорова, Явор Гърдев, Младен Алексиев, Анелия Янева и Мирела Иванова.

1t

В поредица от тринадесет срещи семинарът се занимава с пресечните точки между театър и философия в историческа и идейна перспектива, с динамиката на тяхното взаимодействие и с границите на всяка от двете сфери, опосредени от литературата. Курсът е насочен както към студенти от СУ, така и към всички, които проявяват професионален или любителски интерес към темата.

В рамките на семинара театърът „качва" на сцената си философията и литературата, а те от своя страна представят своите идеи и разбирания за театралната практика. Отделните срещи „пътуват" из сградата на Народния театър като се провеждат в различни негови зали и се „вместват" в недостроения декор на току-що изиграни или подготвени за изиграване спектакли от репертоара му. По този начин, включително през архитектурата на тази историческа сграда и спецификата на нейните сцени, театралното пространство става дискурсивно, а дискусиите на свой ред се превръщат в представления.

На 18 декември (понеделник) от 17:00 до 19:00 ч. единадесетото занятие от „Театър и философия" ще се проведе на Голяма сцена в Народния театър. То ще бъде посветено на темата „Миметичните машини и театърът на бъдещето" и ще потърси връзките между античното минало на театъра и неговото бъдеще в перспективата на изкуствения интелект, роботите и дигитализацията.

2t

Разположени между живото и неживото, между животните и боговете, между съвършения танцьор и марионетката – миметичните машини съществуват от древността. Дори и днес да са ни добре познати, те пак ни озадачават и безпокоят, защото със своето нечовешко присъствие подлагат човешката ситуация на изпитание.

Ако театърът е „изиграване на живо", то тогава как технологиите променят философията на театралното представление и начина, по който то комуникира с публиката си? Какво е бъдещето на живото изкуство в дигиталната епоха? Защо продължаваме да изпитваме потребност от това производство на фикционалност и как то ще се видоизмени оттук нататък? – са част от водещите въпроси на лекцията.

Стъпвайки на Голяма сцена в Народния театър, която разполага с едни от най-любопитните театрални съоръжения в страната, семинарът ще разгледа понятието deus ex machina в два модуса. От една страна участниците ще споделят разсъжденията си върху преносното му значение – като литературен похват, обикнат от публиката и обобщен във формулата „добрият край оправя всичко", и като отправна точка за питането за мястото на боговете на сцената днес. Успоредно с това ще бъде направена кратка демонстрация на това как съвсем буквално работи сцената на Народния театър и как могат да бъдат „спускани боговете".

3t

Срещата ще бъде водена от доц. д-р Камелия Спасова, доц. д-р Васил Видински, доц. д-р Мария Калинова, доц. д-р Огнян Касабов, доц. д-р Димитър Божков, д-р Мира Тодорова и Борис Далчев, със специалното съдействие на техническите екипи на Народния театър.

Входът за събитието е свободен, като е необходима предварителна регистрация в онлайн формуляра, достъпен тук: https://rb.gy/nsb60a

При проблеми с регистрацията и други въпроси относно семинара, можете да се свържете с екипа на Народния театър на имейл: registration@nationaltheatre.bg

Снимки: Божидар Марков