Начало / Новини / Календар / Международна Хумболтова конференция „Национални политики, подкрепящи научни изследвания на високо ниво“

Зала "Сердика", хотел "Шератон"; Голям салон на БАН

Конференцията се организира от Хумболтовия съюз в България, обединяващ стипендианти на германската в България, и се провежда в рамките на програмата „Хумболтов Колег“ на фондация „Александър фон Хумболт“. Целта на проявата е да подчертае важната роля на научните изследвания на високо ниво за съвременното общество и да помогне за изграждане на устойчива дългосрочна национална политика за насърчаване на научните изследвания като необходимо условие за положителното икономическо и социално развитие на нашето общество и за издигане на авторитета на страната ни.

Конференцията се състои от две части. В първата ще бъдат обсъдени проблемите, свързани с изграждането, насърчаването и подкрепата на водещи изследователи и научни звена в България, ще се дискутира значението на научните постижения за развитието на обществото. Ще бъде споделен опитът на Германия в тази насока и ще се разгледат някои успешни политики и практически подходи за решаване на проблемите.

Втората част на конференцията ще представи примери за изследвания на високо научно равнище от различни области на познанието. Водещи изследователи от Германия, България и други европейски страни ще запознаят аудиторията със своите актуални разработки. Тази сесия ще бъде открита с лекция на носителя на Нобелова награда по физика проф. д-р Клаус фон Клицинг от Макс Планк института за изследване на твърдото тяло в Щутгарт. Специален гост на конференцията ще бъде и професор Хелмут Шварц, Президент на фондация „Александър фон Хумболт“, който е преподавател в Техническия университет в Берлин и е почетен доктор на Софийския университет. Лекции на конференцията ще изнесат и други изтъкнати учени от Германия: проф. Харалд Байен, лингвист от Университета в Тюбинген; проф. Йоахим Зауер, химик от Хумболтовия университет в Берлин; проф. Волфганг Шлайх, физик от Университета в Улм. Поканени са да изнесат доклади и български учени, работещи в България или чужбина: проф. Константин Хаджииванов, химик от Института по обща и неорганична химия при БАН; проф. Николай Витанов, физик от Софийския университет; доц. Крум Бъчваров, археолог от Националния археологически институт при БАН; проф. Албена Йорданова, медик от Университета в Антверпен; проф. Соня Селенска-Побел, биолог в Хелмхоц центъра в Дрезден-Розендорф. Лекциите ще се представят в Големия салон на БАН на 6 декеври от 9.30 до 12.30 ч. и от 14.30 до 15.30 ч., и на 7 декември от 9.30 до 11.00 ч.

Тъй като конференцията е посветена на 60-та годишнина от възстановяването на фондация „Александър фон Хумболт“, в програмата е включен доклад за историята на фондацията и е предвидено представяне на програмите на фондацията за научни специализации в Германия.

Покана

Програма