Начало / Новини / Календар / Конференция с международно участие "Европа на правата. Правни проблеми на присъединяването на ЕС към ЕКПЧ"

Аула, зала 272

Юридическият факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски” организира в рамките на Международната магистърска програма „Право на ЕС” месец на европейския съюз в рамките на инициативата „2013 – година на европейските граждани”.

Партньори сa Centre européen uniiversiitaiire de Nancy Uniiversiité de Strasbourg, Faculté de droit de l’Université libre de Bruxelles, Faculté de droit de l’Université de Luxembourg, Национален институт на правосъдието, Дипломатически институт при Министъра на външните работи, Институт по публична администрация Център за продължаващо обучение към ЮФ на СУ, Институт по Европейско право.

1. Конференция с международно участие Европа на правата. Правни проблеми на присъединяването на ЕС към ЕКПЧ.

9 май 2013 г., Ден на Европа 18.00 ч. Аулата на СУ

с участието на:

  • проф. д-р Жан-Пол ЖАКЕ, Почетен генерален директор на Правната служба на ЕС, почетен професор на Университета на Страсбург, Главен съветник на Секретаря на Съвета на ЕС, чл.-кор. на Института по Европейско право – София
  • проф. д-р Флоранс БЕНОА-РОМЕР, Почетен доктор на СУ, почетен президент на Университета на Страсбург, Директор на Академията по правата на човека, Венеция, чл.-кор. на Института по Европейско право – София
  • г-н Драгомир ЙОРДАНОВ, Министър на правосъдието на Република България, Директор на Националния институт на правосъдието

В рамките на конференцията ще бъде представено изследването на доц. д.ю.н. Атанас СЕМОВ, Носител на Катедра „Жан Моне” на ЕС: „Права на гражданите на ЕС. Том І: Правен режим на защитата на правата на човека в ЕС. Том ІІ: Правен режим на гражданството на ЕС и свободното движение”.

2. Лектория ЕС след Лисабон и кризата: нови проблеми или нови идеи?

Петък, 10 май, 10.00 - 13.00 и 17.30 – 20.30 (зала 272)

۩ Проф. Жан-Пол ЖАКЕ:

› Институциите на ЕС: 40 месеца след Лисабон: по-ефективни, по-прозрачни, по-демократични?

› 2014 г. – реформа на реформата от Лисабон?

› Резултат от Финансовия пакт от 2012 г., по-нов механизъм за управление? › Участието на националните парламенти в съюзния нормотворчески процес – има ли полза?

› Към нов европейски договор?

Събота, 11 май, 10.00 - 13.00 и 14.00 – 17.00 (зала 272)

۩ Проф. Флоранс БЕНОА-РОМЕР:

› Хартата за основните права на ЕС: приложение в ЕС и в държавите-членки

› Отношенията между съдилищата в Люксембург и Страсбург

› Реформа на ЕСПЧ в Страсбург

› Към нов европейски договор?

Oсигурен експертен превод!