Начало / Новини / Календар / Фотоизложба на тема „ Срещи с необяснимото” ще бъдe открита във Факултета по начална и предучилищна педагогика

Kафе-клуб на Факултета по начална и предучилищна педагогика

В четвъртък, 8 януари 2015 г. в 16.00 часа в кафе-клуба на Факултета по начална и предучилищна педагогика (ФНПП) на СУ „Св. Кл. Охридски” (ул. Шипченски проход № 69 А, партерен етаж) ще бъде открита фотоизложба на тема: „ Срещи с необяснимото” на Жорж Ру.

Професор Орлин Дворянов ще представи цикъла от фотографии, снети от видеоматериал, заснеман от Жорж Ру в продължение на 13 години.

Фотографиите на Жорж Ру са кадри от проявления, заснети в небето, които той определя в три категории:

- проявления, приличащи на неидентифирани летящи обекти;

- проявления, движещи се с много голяма скорост и променящи формата си;

- проявления - визии;

Непрекъснатата поява на тези явления в неговите видеофилми, както и значителното им нарастване през годините провокират у Жорж Ру идеята да ги представи във фотографии с художествена и естетическа интенция.

„Аз не съм журналист, докосвам се до тази тема с респект и удивление и моето единствено желание е да покажа тези небесни феномени на хората”, споделя Жорж Ру и добавя, че работа му е да предаде заснетото с голяма точност и в същото време да съхрани магията им. Това е дълъг процес на подбор, на филтриране, на фокусиране и контрастиране, пояснява той.

Авторът изрично подчертава, че тези фотографии не са фотомонтажи. Той е убеден, че светът, в който живеем е една загадка и тази изложба е малък принос към възприемането на това, че не сме сами в Космоса.