Начало / Новини / Календар / Форум "Към трансформиращо образование. Mултидисциплинарни изследвания и практики в България и Ирландия"

Заседателна зала №1

Екипът на проект „Сравнително метаизследване на образователните изследване и практики в България и Ирландия” има удоволствието да ви покани на кръгла маса с международно участие „Към трансформиращо образование. Mултидисциплинарни изследвания и практики в България и Ирландия”.

На форума ще бъдат обсъдени резултатите от едногодишния партньорски проект между изследователските екипи на Факултета по педагогика към Софийския университет и този на Факултета за изследвания в образованието към Дъблин Сити Юнивърсити (Ирландия).

В кръглата маса участие ще вземат н. пр. Джон Роуан, посланик на Република Ирландия в България, проф. Джо О’Хара, декан на Факултета за изследвания в образованието, д-р Кармел Мълкахи и д-р Джералдин Скенлън, редактори на изданието, и др. Форумът е част от програмата на конференцията с международно участие на тема: „Детето във фокуса на педагогическото взаимодействие и социалната работа”.

Заинтересованите могат да намерят публикуваните съвместни издания на български и английски език „Към трансформиращо образование” както в университетските книжарници, така и на щанда с нови заглавия на конференцията.

Настоящото издание обединява актуални изследвания и практики в сферата на образованието, разработени от представителите на две академични общности – а именно, тази на Факултета по педагогика към Софийския университет „Св. Климент Охридски” и на Факултета по изследвания в образованието към Сити юнивърсити - Дъблин (Ирландия), които от 2007 година са двустранни партньори по програма Еразъм на ЕС. В сборника със собствени изследвания, обзорни материали и резюмета на книги са представени 24 ирландски и 30 български изследователи. Освен на български, той ще бъде публикуван в сходен формат и на английски език под заглавие: “Towards Transformative Education. A multidisciplinary perspective on research and practice in Bulgaria and Ireland.”.

Изданието представлява един от продуктите по изследователски проект на тема: „Сравнително метаизследване на образователните изследвания в България и Република Ирландия”. Предварителната работа над публикуваните материали в българското издание е частично финансирана със средства на Фонд „Научни изследвания” към Софийския университет „Св. Климент Охридски” (2012).

Официален рецензент: проф. дпн Николай Попов

Towards Transformative Education. A multidisciplinary perspective on research and practice in Bulgaria and Ireland

Ed. by Carmel Mulcahy, Silvia Nikolaeva & Ger Scanlon, 2012