Начало / Новини / Календар / Допир до невидимото: тактилни макети преоткриват света

Театрална зала, Ректорат

На 4 юли 2023 г. от 19:30 в Театър-лаборатория "Алма Алтер" ще се проведе официалното откриване на първите по рода си тактилни макети на Софийски университет "Св. Климент Охридски" и на Университетския театър. Непосредствено след официалната част гостите ще имат възможност да се насладят на мюзикъла "Красавицата и звяра", с участието на първите професионални незрящи актьори в България, Моника Методиева и Андриян Асенов.

Макети 1

 

Макетът на сградата на Софийския университет "Св. Климент Охридски" предоставя възможност за запознаване с архитектурата и особеностите на нашата Алма Матер. Незрящите и слабовиждащите посетители ще могат да се придвижват самостоятелно в пространството и да се насладят на красотата и величието на сградата.

 

Макетът на залата на Университетския театър Алма Алтер дава едно по-добро разбиране на разположението на сцената, ложите и важните елементи в пространството. Той позволява на незрящите и слабовиждащите да усетят атмосферата около театралните изпълнения, да се насладят на сценичните емоции и да преценят дали именно сцената не е техният бъдещ дом.

 

"За мен този проект е приятно предизвикателство и възможност да сторим нещо добро за зрително затруднената общност в България" - споделя Иван Карастоянов, инициаторът на проекта, студент в специалността Авторски театър на Софийски университет.

 

Проектът е финансиран благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот“, в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум.

 

 

Красавицата и звяра