Начало / Новини / Календар / Дни на отворените врати и семинар по проект на ФКНФ

Заседателна зала 2, Ректорат

На 26 и 27 януари от 10.00 часа в Заседателна зала 2 на Ректората ще се проведат Дни на отворените врати със съпътстващ семинар и кръгла маса по Проект BG051PO001-3.3.06-0045 „Развитие на капацитета на специализанти, постдокторанти и млади учени за преподаване на академични курсове по и на чужд език със съвременни методи и информационни и компютърни технологии“.

Проектът стартира на 18 юли 2013 г. и е с предстоящ край на 18 октомври 2015 г. Безвъзмездната финансова помощ е в размер на 417 795.70 лв. Ръководител на проекта e проф. дфн Петя Янева.

На събитието ще бъдат представени резултатите от осъществяването на основните дейности по проекта. Бенефициентите ще демонстрират създадените от тях университетски курсове с използване на усвоените иновативни практики във висшето образование и приложените информационни и компютърни технологии.

Обща цел на проекта:

Развитие на потенциала на специализанти, постдокторанти и млади учени за преподаване на академични курсове по и на чужд език с интегриране на адекватни технологии с цел повишаване на конкурентността, достъпността и ефективността на учебните програми в Софийския университет на национално, европейско и международно ниво.

Специфични цели:

Създаване и утвърждаване на система за развитие на умения за преподаване по чужд език за академични цели с помощта на технологии.

  • Създаване и утвърждаване на система за развитие на умения за преподаване на академична дисциплина на чужд език.
  • Популяризиране на постиженията на специализанти, постдокторанти и млади учени чрез участия в национални и международни научни форуми, научен обмен и представяне на научната продукция.
  • Създаване на стандарт за качество на обучението по и на чужд език и сертифициране (електронно портфолио).

Резултати:

Създадени са учебни планове, курикулуми, материали за курсовете за обучение на преподавателите и компендиум на добри практики за подготовка на преподаватели във висшите училища.

  • Определени са критерии и матрица на компетентностите на електронния преподавател на академична дисциплина по и на чужд език.
  • Обучени са 42 преподаватели - 20 специализанти, постдокторанти и млади учени от факултетите и департаментите с обучение по чужд език и 22 специализанти, постдокторанти и млади учени от останалите факултети. Съществен резултат от проведеното обучение е реализирането от самите бенефициенти на иновативни курсове и модули, базирани на използване на съвременни методи на обучение по и на чужд език и интегриране на технологии. Част от курсовете и модулите вече се апробират с реални студенти, други са в процес на усъвършенстване с тенденция до започването на следващата академична година да са също готови. По този начин се гарантира възможността за преминаването в следващия етап на проекта, а именно – провеждането на изследване в действие за демонстриране на ефекта от осъвременяването на преподавателската практика в обучението по и на чужд език.
  • Допълнително проведени са консултативен обучителен Модул за провеждане на изследване в действие и Обучителен консултативен модул „Теория и измерване в образованието“ с гост-лектор проф. Енчо Герганов.
  • Проведен е един семинар, първата част от който бе посветена на обмен на опит с колеги от водещи международни университети, в които има специални курсове за подготовка на преподаватели от висшето образование. Гост-лектори бяха Рут Джаклин, Лондонски университетски колеж, Институт по образование и доц. д-р Трой Вивчароски, Университета в Дебрецен.
  • За дисиминиране на опита в други университети гл.ас. д-р Анелия Кременска получи покана да гостува на Института по образование на Лондонския университетски колеж. Визитата се осъществи през декември 2014 г. Проектът бе представен и на конференция по електронно обучение, организирана от Национален военен университет „В. Левски“ във Велико Търново, юли 2014 г.
  • Поставено е началото на създаване на общност, която ще залегне в основата на планираното реализиране на Консултантски център по академични компетентности с цел даване на сериозна възможност за академично и професионално развитие на бенефициентите.
  • С финансовата помощ на проекта четирима бенефициенти са участвали в международни научни форуми, 1 бенефициент е бил на специализация в Германия. Предстои осъществяването на други мобилности и участия в научни прояви.
  • Оборудван е кабинет с техника за обучение и разработване на материали на бенефициентите.
  • Създаден е уебсайт и блог на проекта.

Покана

Програма