Начало / Новини / Календар / Ден на отворените врати на Интегралния университетски център за електронно обучение на Софийския университет

Ден на отворените врати на Интегралния университетски център за електронно обучение на Софийския университет

Конферентна зала

На 10 май 2013 г. в 9.00 часа в Конферентната зала на Ректората ще се проведе Ден на отворените врати на Интегралния университетски център за електронно обучение на Софийския университет.

Интегралният университетски център за електронно обучение на Софийски университет „Св. Климент Охридски” е създаден през 2009 г. с финансовата подкрепа на Фонд „Научни изследвания“ в партньорство с водещи в областта на електронното обучение факултети на университета. Стремежът на центъра е непрекъснато да развива своя капацитет и да се утвърди като научноизследователско и образователно звено в областта на подпомогнатото от технологиите обучение. От 2011 г. Центърът е асоцииран член на Европейската мрежа за качествено електронно обучение EFQUEL (European Framework for Quality in Elearning).

В Деня на отворените врати са поканени да присъстват представители на ректорското и факултетските ръководства, представители на администрацията на СУ и Главна Дирекция „Структурни фондове и международни образователни програми“ към МОМН, както и ръководители на проекти, настоящи и бивши бенефициенти – докторанти, постдокторанти, млади учени, университетски преподаватели, учители от средното образование и студенти – бъдещи педагози и всички заинтересовани.

Целта на събитието е да популяризира постигнатите резултати в проектните дейности по настоящите проекти на Центъра и да разшири сътрудничество между всички, проявяващи интерес към различни аспекти на електронното обучение – неговото изследване, проектиране, провеждане и осигуряване на неговото качество.

Ръководителят на Центъра за електронно обучение доц. д-р Румяна Пейчева-Форсайт ще представи пред участниците резултатите от дейността на Центъра, като основните акценти ще са фокусирани върху два от настоящите проекти, финансирани по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, Европейски Социален Фонд:

BG051PO001-3.3.06/0026 “Развитие и усъвършенстване на междуфакултетска Докторантска програма в областта на педагогическите изследвания и електронното обучение в СУ” с бюджет 547 775,65 лв.

BG051PO001-4.3.04-0011 „Повишаване на капацитета на академичния състав от педагогическите специалности на Софийски университет в проектиране, провеждане и осигуряване на качествено електронно дистанционно обучение” с бюджет 685 917,84 лв.

В рамките на събитието бенефициенти от Докторантското училище ще споделят своите резултати и постижения, свързани с дисертационните изследвания в областта на електронното обучение. Те ще разкажат за придобития благодарение на финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” и съдействието на ръководния екип на Центъра опит в един от водещите световни университети в областта на педагогическите науки и социалните изследвания - Института по образование към Лондонския университет. Възможността младите хора – бъдещи изследователи, да се обучават в модулно структурирана програма в областта на педагогическите изследвания и електронното обучение, да се консултират с водещи експерти по проблемите на техните научни разработки, да споделят идеи и добри практики в изнесените школи, семинари и научни форуми, се превърна в традиция за Центъра за електронно обучение. В Докторантското училище са преминали обучение 50 бенефициенти, част от които успешно защитиха своите дисертационни трудове, а други се хабилитираха.

Доц. д-р Ренета Божанкова ще представи новото електронно научно списание на Центъра „Списание на Софийски университет за образователни изследвания“. То е наследник на утвърдилото се вече „Списание на Софийския университет за електронно обучение“, което има широк кръг читатели, и ще продължи да публикува резултати от изследвания за състоянието на електронното обучение във всички негови форми.

За проблемите и перспективите пред въвеждане на електронни форми на дистанционно обучение в педагогическите специалности на Софийския университет ще говори доц. д-р Румяна Пейчева-Форсайт. Аудиторията ще има възможност да се запознае с постигнатите резултати, свързани с повишаване на нивото на дигиталните компетентности на университетските преподаватели за прилагане на модерни форми за развитие и представяне на учебно съдържание и организиране на учебния процес в електронен формат. В рамките на проекта се създават реални предпоставки за повишаване на компетентността на преподавателите в сферата на електронното дистанционно обучение и по-нататъшно влияние върху активното въвеждане на новите технологии и форми на обучение в унисон с европейските и световни тенденции. Организирането на подкрепа за научноизследователска общност в областта на разработване и прилагане на дистанционни форми на обучение е основано на стремежа за формиране на устойчива мотивация и интерес към електронното учене и в контекст на концепцията за учене през целия живот.

В края на събитието ще се проведе дискусия на тема: Осигуряване на качеството на електронното дистанционно обучение в Софийския университет с участието на представители на администрацията на СУ, ръководители и участници в аналогични проекти на Софийския университет, преподаватели, бенефициенти.

Повече информация за дейността на Интегралния университетски център за електронно обучение може да се получи на неговия електронен адрес: http://e-center.uni-sofia.bg/index.php

Програма